Fed: Borba protiv inflacije mogla bi da potraje

Dodajte komentar

Zvaničnici Federalnih rezervi smatraju da bi se inflacija mogla održati duže nego što se mislilo nakon što je merilo koje centralna banka prati skočilo najviše u poslJednjih nekoliko mJeseci.

PredsJednica Feda u Klivlendu Loreta Mester (Loretta Mester) i guverner Feda Filip Džeferson (Philip Jefferson) rekli su da su i dalje zabrinuti zbog stope inflacije koja je i dalje znatno iznad cilja Feda od dva odsto na godišnjem nivou, prenosi SEEbiz.

Mester je ponovila da, iako je inflacija umjerena, ukupan nivo ostaje previsok. Istakla je nedavna istraživanja Klivlendu Feda i dokument za raspravu koji su sugerisali da bi inflacija mogla biti postojanija nego što se trenutno očekuje.

„Vidim da su rizici za prognozu inflacije okrenuti prema gore, a troškovi kontinuirane visoke inflacije značajni“, rekla je Mester na Forumu o monetarnoj politici SAD u Njujorku.

Ona je navela da trenutno troškovi nedovoljnog unapređenja politike ili preranog labavljenja još nadmašuju troškove prekoračenja.“

Komentari su uslijedili nakon što je Fedovo preferirano merilo inflacije – indeks izdataka za ličnu potrošnju (PCE) – neočekivano ubrzao u januaru, nakon što je prošlog mjeseca porastao 5,4 odsto na godišnjem nivou. Isključujući nestabilne cijene hrane i energije, stopa inflacije porasla je za 4,7 odsto, označavajući povećanje nakon nekoliko mjeseci pada.

Na mjesečnom nivou PCE indeks je u januaru porastao 0,6 odsto u odnosu na decembar. Osnovne cijene takođe su porasle 0,6 odsto u januaru u odnosu na prethodni mjesec, u poređenju s povećanjem od 0,4 odsto u decembru.

Mester, koja ove godine ne glasa o odlukama o monetarnoj politici, rekla je u intervjuu za Bloomberg da nova vrijednost inflacije pokazuje da Fed treba da nastavi da povećava kamatne stope, ali nije sugerisao da je potrebno povećanje kamatne stope za 50 baznih bodova na sljedećem sastanku o politici u martu, prenosi Biznis.rs.

Mester je prošle sedmice rekla da je željela da podigne referentnu kamatnu stopu 50 baznih bodova na posljednjem sastanku o politici kako bi pokušala brže doći do vrhunske stope, iako takođe nije htela iznenaditi tržišta.

U odvojenom intervjuu, Mester je signalizirala da se njena prognoza u decembru o podizanju stopa malo iznad pet odsto nije puno promijenila.

Govoreći na istom Forumu o monetarnoj politici, predsjednica Feda u Bostonu Suzan Kolin (Susan Collins) rekla je da je inflacija još previsoka i da Fed ima još posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *