Svjetska banka pravi ustupke ugroženim ekonomijama

Dodajte komentar

Svjetska banka će pružiti što je moguće više ustupaka u tretmanu duga ugroženim ekonomijama, izjavio je danas njen predsjednik Dejvid Malpas na sastanku sa Međunarodnim monetarnim fondom, Indijom, Kinom i drugim zemljama povjeriocima.

Stav Svjetske banke iznijet je nakon poziva Kine, najvećeg bilateralnog kreditora na svijetu, da globalni povjerioci skrešu zajmove zemljama u razvoju koje su pogođene rusko-ukrajinskim ratom i pandemijom kovid-19, prenio je Rojters.

U međuvremenu, SAD su više puta kritikovale Kinu zbog njenog „odugovlačenja” otpisa dugova desetinama zemalja sa niskim i srednjim prihodima, navodi Tanjug.

„Svjetska banka je posvećena obezbjeđivanju neto pozitivnih tokova na način koji maksimizuje koncesionalnost u procesu restrukturiranja”, rekao je Malpas na okruglom stolu Globalni državni dug u indijskom gradu Bengaloru na marginama sastanka lidera G20.

Malpas je, takođe, kazao da je primijetio „konstruktivne primjedbe” zamjenika guvernera Kineske centralne banke na jučerašnjem sastanku G20 što je dalo prostor za napredovanje u rješavanju pitanja dugova.

Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *