SDT ispituje kako je Uniprom mjerio rudu

Dodajte komentar

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje sporno poslovanje između kompanije “Uniprom metali” i bivše uprave državne željezničke kompanije za teretni saobraćaj “Montekargo”, po prijavi iz marta 2021. godine koju je predalo tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa novom upravom kompanije.

U prijavi je tada navedena sumnja da je “Montekargo” prevezao proteklih godina besplatno hiljade tona rude boksita za kompaniju Uniprom metali, jer su u tadašnjoj kontroli četiri kompazicije otkrili pretovar od 204 tone. Oni su tada naveli da su vagoni značajno pretovarani mimo ugovorenih i plaćenih količina ali i željezničkih propisa, što je ugrožavalo bejzbjednosti željezničkog prevoza, uništavalo vozna sredstva i željezničku infrastrukture, uz veliki rizik po ugrožavanje ljudskih života.

Iz Uniproma su tada negirali ove optužbe navodeći da su nakon objavljivanja krivične prijave kontrolisali istovar boksita iz vagona Montekarga, gdje su navodni utvrdili da iz jedne kompozicije nije bilo istovareno 18 vagona, odnosno da su oni pretplatili za usluge prevoza i istovara.

Iz Montekarga su juče povrdili da su na zahtjev policije dostavili svu traženu dokumentaciju.

“‘Montekargo’ je na zahtjev Uprave policije Sektor borbe protiv kriminala,dostavio traženu dokumentaciju u vezi realizacije prevoza rude boksita za potrebe kompanije Uniprom metali Nikšić, po nalogu SDT-a. O statusu krivične prijave i postupcima SDT-a nemamo informacija, samo kao društveno odgovorna kompanija smo po zahtjevu dostavili traženu dokumentaciju”, navedeno je iz kompanije na pitanje Vijesti da li imaju saznanja šta se dešava povodom ove krivične prijave. iz Specijalnog državnog tužilaštva nisu odgovorili na interesovanja Vijesti o ovom slučaju.

Kada je početkom 2021. godine izabran novi odbor direktora Montekarga, naloženo je pet vanrednih kontrola težine vagona koji su prevozili rudu za Uniprom metale,biznismena Veselina Pejovića, od čega je u četiri slučaja od 17. do 22. marta otkriveno da su vozovi bili značajno pretovareni rudom boksita na štetu državne kompanije,kao i da imaju osnovane sumnje
da je to bila praksa proteklih godina.

Neznanje ili kriminal je kada je jedan od vozova pretovaren sa ukupno 62,7 tona, drugi sa 93,42 tone, treći sa 10,3 tone, a četvrti sa 38,27 tona za čiji prevoz nije plaćeno.Ukupno sa samo ova četiri voza kompaniji ‘Uniprom metali’ prevezeno je besplatno 204,6 tona rude, saopšteno je tada iz Montekarga.

Novi bord direktora je kompletnu dokumentaciju proslijedio tadašnjem Ministarstvu za kapitalne investicije, koje je na osnovu nje podnijelo prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu kako bi se ispitalo moguće postojanje krivičnih djela prilikom ugovaranja, mjerenja i utovara rude u vagone Montekarga za potrebe Uniprom metala.

U prijavi je navedeno da je na osnovu mjerenja utvrđeno da je ovoj državnoj kompaniji samo na osnovu pretovarenja vozova tokom prošle godine napravljena šteta od 308 hiljada eura,kao i da su iz dokumentacije i izjava konstatovali da je takva praksa trajala godinama.

Uniprom metali su na svojoj vagi utvrđivali težinu i količinu utovarene rude, a zatim su te cifre unošene u dokumentaciju na osnovu koje je “Montekargo” naplaćivao usluge prevoza. Direktor “Montekarga” tada je bio Muradif Grbović, a prije njega Milivoje Pavićević.

Nakon objavljivanja krivične prijave iz “Uniprom metala” su privremeno prekinuli poslovanje sa “Montekargom”. Kazali su da su motivisani prijavom tada izvršili kontrolu praznog voza koji je došao na utovar i pronašli 18.330 kilograma rude koja uopšte nije istovarena od prethodne pošiljke, a za koji su oni platili sve obaveze.

Uzimajući za primjer da se to dešavalo u svakom vozu, oni su tada izračunali da je “Montekargo” njima dužan.

Naveli su i da su u periodu od 2016.do 31.marta 2021.godine za transport i pretovar rude platili ukupno 15 miliona eura.

Montekargo je do prije dvije godine poslovao sa velikim gubicima. Za vrijeme nove uprave značajno je poboljšao poslovanje, obnovio iz svojih prihoda vozna sredstva, počeo plaćati stare poreske i druge dugove i došao na bijelu listu poreskih obveznika.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *