Prinos na njemačku dvogodišnju obveznicu iznad 3% prvi put od 2008.

Dodajte komentar

Evropske obveznice su pale, a trgovci na tržištu novca dodali su opklade na povećanje kamata Evropske centralne banke nakon što su podaci pokazali da američka inflacija raste više od očekivanja.

Njemački dvogodišnji prinosi — među najosjetljivijima na promjene u monetarnoj politici — porasli su u petak za čak 15 baznih bodova na iznad 3,06% po prvi put od 2008. Tržišta novca sada procjenjuju da će kamatna stopa ECB na depozite kasnije ove godine biti najviša, na oko 3,85%, u poređenju s oko 3,5% na početku godine.

Taj potez je dio šireg ponovnog određivanja cijena na globalnim tržištima kamatnih stopa, podstaknutog zabrinutošću da bi niz otpornih ekonomskih podataka mogao utrti put daljem pooštravanju politika centralnih banaka. Trgovci su u petak takođe procijenili rizik smanjenja kamatnih stopa ECB do kraja ove godine, piše Bloomberg.

“Tržišta su imala mnogo toga da apsorbirbuju od posljednjih sastanaka centralne banke. Kursevi eura i funte reagovali su na svako snažno izdanje u SAD-u,” rekao je Pooja Kumra, evropski strateg za kamate u Toronto-Dominion banci.

Indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju u SAD-u porastao je 0,6% u odnosu na prethodni mjesec, više nego što su predviđali ekonomisti, pokazali su podaci Ministarstva trgovine. Lična potrošnja, nakon korekcije za promjene cijena, skočila je 1,1%.

“Medvjeđe” raspoloženje proširilo se i na tržišta kamatnih stopa u Ujedinjenom Kraljevstvu, pri čemu su prinosi dvogodišnjih obveznica skočili za čak 15 baznih bodova na 4,03%, najvišu razinu od oktobra. Trgovci su takođe prešli na punu cijenu u 50 baznih bodova povećanja kamatnih stopa Banke Engleske kumulativno do maja.

Očekivanja daljeg pooštravanja centralnih banaka izravnala su krivulje prinosa, s periodom porvrata od dvije do deset godina, gdje se kriva njemačke obvaznice preokreće na 50 baznih bodova, po prvi put od 1992. Inverzija dolazi dok se trgovci klade da će inflacija na kraju dovoljno usporiti da omogući centralnim bankama da smanje stope u narednim godinama.

Državne obveznice u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu takođe su bile pod pritiskom regionalnih ekonomskih podataka i najviših dužnosnika centralne banke. Upravo su ove sedmice britanske firme izvijestile o povratku rasta, prvi put u sedam mjeseci, dok je u eurozoni pokazatelj osnovnih cjenovnih pritisaka za januar revidiran na više, i to na rekordnih 5,3%.

“Bilo kakvo smanjenje inflacije koje skreće s idiličnog puta brzog povratka na predpandemijsku utopijsku globalnu stopu od 2% znači da će centralne banke postati strožije, a tržišne cijene za još jedan stepen više u terminalnim kamatnim stopama”, napisao je šef investicija za osnovna sredstva u AXA Investment Managers, Chris Iggo.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *