Za dva mjeseca 55 miliona eura profita, neupitan nastavak rada TE Pljevlja

Elektroprivreda Crne Gore je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu bilježi više od 55 miliona eura profita, kazao je izvršni direktor te kompanije Nikola Rovčanin. U 2023. očekuje rekordne profite. On je kazao i da će tokom ovog mjeseca biti potpisan ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za izgradnju vjetroelektrane Gvozd. Ističe i da u ovom momentu nema nikakvih zakonskih prepreka za nastavak rada Termoelektrane (TE) Pljevlja. Građevinski radovi na ekološkoj rekonstrukciji TE su, kaže, završeni a tehnička oprema bi, kako navodi, do sredine marta trebalo da stigne u Luku Bar.

Treća ćerka kompanija Elektroprivrede Crne Gore – Elektroprivreda Željazara Nikšić juče je i zvanično počela sa radom.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin gostujući u emisiji Dobro jutro Crna Goro kazao je da je firma registrovana i za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana. Važnim smatra mogućnost priključenja na mrežu, tako da, kako je kazao, postoje uslovi za instalisanje solarnih panela pa će nova firma moći da ostvaruje prihode iz te proizvodnje.

“U prvom planu je formiranje pogona za proizvodnju podkonstrukcija što je usko vezano za ugradnju solarnih panela…. Postoji ogroman prostor za razvoj ali najvažniji su prvi koraci i formiranje prve solarne elektrane kako bi firma mogla da ostvaruje prihode”, kazao je Rovčanin.

Smatra da firma ima perspektivu ako se biznis plan bude realizovao.

Zbog spora sa Evropskom energetskom zajednicom Termoelektrana Pljevlja može da radi do 22. marta. Rovčanin navodi da se reagovalo proaktrivno.

“Skupština Crne Gore je usvojila Izmjene i dopune Zakona o industrijskim emisijama gdje je na neki način usvojena formulacija da ograničavanje rada TE i integrisana dozvola koja važi do 22. marta je produžena do završetka spora sa Evropskom energetskom zajednicom. U tom smislu Agencija za zaštitu životne sredine koja izdaje tu dozvolu sada ima zakonsko rješenje da nakon 22. marta ili direktnom primjenom, TE produži svoj rad”, kazao je Rovčanin i poručio da u ovom momentu nema nikakvih zakonskih prepreka za nastavak rada Termoelektrane.

“Termoelektrana će u punom kapacitetu nastaviti rad u ovoj i narednim godinama do pronalaska rješenja”, poručio je Rovčanin.

On je naveo i da postije brojni zainteresovani investitori koji žele da na području Pljevalja zaokruže veliki industrijski kompleks koji je nekada postojao.

“On se sada tiče fabrike za selekciju otpada i posebnu izgradnju kotla na biomasu…. Zatim je u lancu i fabrika gipsa i gipsanih ploča i cementara. To je velika investicija gdje treba država da stane ali od nje će koristi imati čitava Crna Gora”, naveo je Rovčanin.

Govoreći o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja izvršni direktor EPCG je kazao da su završeni građevinski radovi a da bi tehnička oprema do sredine marta trebalo da dođe u Luku Bar.

“Nakon završetka radova nećemo više prelaziti granice koje su dozvoljene evropskim direktivama i to je jedna poruka, prilikom spora između Crne Gore i Evropske energetske zajednice da ulažemo kako bi obezbijedili ekološki održiv objekat i zdravu životnu sredinu”, kazao je.

Nakon ekološke rekonstrukcije, sljedeći korak je, kako je naveo kompleks na biomasu. On je ipak ukazao i da čitav proces ne može da se desi naglo.

Rovčanin je kazao i da će na ekološkoj rekonstrukciji, naredne dvije i po godine, biti zaposleno više od 200 radnika pretežno iz Pljevalja.

Uz ekološku rekonstrukciju radi se, kaže, i na projektu toplifikacije Pljevalja.

“Sada dolazi do usaglašavanja trase toplovoda. Toplifikacija je neminovnost. Vjerujem da će opština krenuti i sa sekundarnim toplovodom očekujem da toplifikacija može početi nakon zavšetka ekološke rekonstrukcije odnosno grejna sezona 2024.-2025. Ove godine radimo prvu fazu”, kazao je Rovčanin.

Govoreći o zelenoj energiji kazao je da će tokom ovog mjeseca biti potpisan ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za izgradnju vjetroelektrane Gvozd.

“Ugovor je vrijedan 82 milina eura. Ona bi trebala da postane dio sistema 2024 na 2025. Moći će da obezbijedi struju za 25.000 domaćinstava”, precizirao je Rovčanin.

On je istakao da je Elektroprivreda Crne Gore sa postojećim sistemima uspjela da u januaru i februaru ostvari značajan profit.

“Uspjeli smo da u januaru i februaru ostvarimo profit iz izvoza više od 55 miliona eura. U 2023. očekujem velike rekorde. U prvom kvartalu očekujem profit EPCG više od 80 miliona eura. Mislim da će 2023. da preskoči rekordan profit ostvaren u 2021.”, kazao je Rovčanin.

On je kazao i da će nakon ostvarenih investicija Crna Gora moći da računa na eleketričnu energiju kao na ozbiljnu granu privrede pored turizma.
“Održavati te dvije grane je budućnost za državu”, poručio je Rovčanin.

Govoreći o vjetroelektrana na Brajićima kazao je da se mora naći kompromis između zaštite životne sredine i projekata.

Struje ćemo, poručuje, imati dovoljno.

“Viškove imamo koji su znatno viši od potreba građana. Sada smo orijentisani prema izvozu”, zaključio je Rovčanin u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Televiziji Crne Gore.

Izvor: RTCG

Check Also

Air Montenegro organizovao prve charter letove sa tržišta zemalja Baltika

Imajući u vidu značaj emitivnih tržišta zemalja Baltika, Estonije, Litvanije I Letonije na turistički promet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.