Turska ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu uprkos visokoj inflaciji

Dodajte komentar

Turska centralna banka je nastavila sa provođenjem politike smanjivanja referentne kamatne stope, iako se zemlja bori sa visokom inflacijom i posljedicama razornog zemljotresa.

Centralna banka je saopštila da je smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 8,5 posto, prenosi Beta.

Banka je od augusta do novembra 2022. smanjila referentnu kamatnu stopu za pet procentnih poena, na devet posto, ali od tada je nije mijenjala.

Na novo smanjenje Banka se odlučila uprkos visokoj inflaciji u zemlji od 57,68 posto, koja je znatno povećala svakodnevne troškove građana. Centralne banke širom svijeta podigle su kamatne stope da bi suzbile inflaciju.

Erdoganovi stavovi

Smanjenja referentne kamatne stope u Turskoj u skladu su sa stavovima njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je otvoreno protiv visokih kamatnih stopa jer vjeruje da one izazivaju inflaciju. Tu teoriju, suprotnu konvencionalnom ekonomskom shvatanju, Erdogan zasniva na islamskom učenju.

Erdogan je nedavno kritizirao povećanja referentnih kamatnih stopa širom svijeta, čime je signalizirao centralnoj banci da nastavi sa smanjivanjem.

U zemljotresu jačine 7,8 stepeni Richterove skale, koji je 6. februara pogodio dijelove Turske i Sirije, poginulo je više od 43.500 ljudi u Turskoj i uništeno je 164.000 zgrada.

Centralna banka je navela da zemljotres srednjoročno neće utjecati na tursku ekonomiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *