Umjesto trajektom, mnogima je okolo bliže

Dodajte komentar

Koliko je bila ishitrena odluka Blaža Rađenovića, predsjednika UO JP Morsko dobro, da prije nego li je nabavio trajekte, pa samim tim obezbijedio nesmetano funkcionisanje putnika i roba, jednostrano raskine ugovor sa Pomorskim saobraćajem, koji je držao liniju Kamenari Lepetane, te iznajmi trajekt “Vasilije” koji saobraća samo od 6 do 22 časa, građevinske firme “Ju Briv”, kapaciteta i manjeg od 20 automobila, govori zakrčenje saobraćaja duž cijelog zaliva.

Autobusi i kamioni koje trajekt ne može fizički primiti, prinuđeni su da voze duž zaliva, ali i ogroman broj vozača automobila, koji ne žele da koriste trajekt kojeg smatraju ne samo nesigurnim, već ih od vožnje njime odbija i dugo čekanje, 45 minuta a nekada i više. Kažu da ih sama slika da je nekoliko putnika na obali, prije par dana, ručno spu štala zaglavljenu stopicu trajekta, kako bi automobili mogli napustiti plovilo, dovoljno obeshrabruje.

S druge strane, iskusni pomorci ali i arhitekte, upozoravaju na dvije stvari kojima je Morsko dobro izložio živote građana. Prva stvar, “Vasilije” plovi neprilagođenim performansama za putnički transport i bez potrebnih sertifikata i druga, tunel Vrmac koji je u ovom trenutku gradilište opasan je za prolazak vozila, pa je sporan i ovaj segment priče.

Novljanka koja radi u Tivtu i čije je ime poznato redakciji, ukazala je da su već sada ogromne gužve u saobraćaju duž cijelog zaliva. Pita se, kako će sve to tek izgledati u aprilu, za vaskršnje praznike, kada priliv turista, studenata, ali i tranzitni saobraćaj bude neuporedivo veći nego sada tokom trajanja Praznika mimoze u Herceg Novom. Predviđa kolaps, a tokom ljeta i najgori mogući scenario, u slučajevima da treba nekome ukazati pomoć iz Herceg Novog u bolnici Kotor, ka da se zna da je za vrijeme dosadašnjih ljetnih gužvi, to gotovo nemoguća misija.

Šest trajekata Pomorskog saobraćaja je na vezu, a 100 zapos lenih na kolektivnom odmoru.

Rješenje da Morsko dobro otkupi svih šest trajekata od Pomorskog saobraćaja sa pratećom opremom za nesmetano odvijanje trajektne linije Kamenari Lepetane, je propalo, jer kako je kazao Dejan Ban, suvlasnik kompanije “nisu od Morskog dobra primili tendersku dokumentaciju, niti obećanu specifikaciju, što je bila obaveza i po Zakonu o javnim nabavkama, kao i obaveza Morskog dobra prema zaključku sa sastanka predstavnika oba preduzeća 14. februara”.

Rađenović apeluje na strpljenje građana, jer kaže da traže partnere u Hrvatskoj za angažovanje još dva trajekta i pozivaju radnike Pomorskog saobraćaja da im se jave za posao. Radnici Pomorskog saobraćaja tvrde da nisu dobili nikakvu ponudu i da o tome ne znaju ništa osim što su pročitali iz medija. Oni su zainteresovani da rade za novog poslodavca, ali uz prethodnu sistematizaciju radnih mjesta, jasan ugovor o pravima i obavezama, platama. Podsjetićemo da je tačno u ponoć, 18. februara, uoči udarnog vikenda Praznika mimoze, Pomorski saobraćaj je vezao trajekte uz obalu, jer je prethodno primio otkaz ugovora koji je sa Vladom imao od 2019. godine.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *