Radnici Željezare danas ulaze u fabriku, počinju čišćenje pogona i kancelarija

Dodajte komentar

Nakon pola godine, koliko su bivši i budući radnici željezare protestovali, čekajući da Elektroprivreda kupi imovinu te fabrike i zaposli ih, jutros u 10 časova bi trebalo da uđu u pogone i započnu čišćenje.

<!–more–>

Kako je Pobjedi kazao nj ihov predstavnik Ivan Vujović, očekuju da im se pridruže premijer Dritan Abazović, predsjednik borda Elektroprivrede Milutin Đukanović i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, kojima su uputili pozive kako bi zajedno obilježili početak angažmana njih 197 koji su od kraja avgusta bez posla, nakon što ih je otpustio bivši vlasnik fabrike Tosjali.

“Očekujemo da konkurs za radna mjesta bude raspisan u narednih deset dana za šta je najodgovornija uprava EPCG – Željezare. Ulazimo u fabriku kao gosti, jer nam ugovor o djelu ne daje nikakve garancije”, kazao je Vujović.

Prije dvije nedjelje menadžment EPCG i novoformirane ćerke kompanije EPCG Željezare dogovorio je da od danas u fabrici rad započne 197 radnika po ugovoru o djelu. Ranije je Vujović naveo daje prvo neophodno obezbijediti i očistiti pogone i kancelarije, te popisati pokretnu i nepokretnu imovinu, što bi, kako procjenjuje, moglo trajati najmanje mjesec. Konkurs koji bi trebalo da bude raspisan na osnovu sistematizacije koja se priprema, biće otvoren za sve, ali Vujović ocjenjuje da nema obučenijih radnika za rad u fabrici od njih.

Radnici po planu danas ulaze u pogone, imajući u vidu daje EPCG prije osam dana uplatila drugu ratu od pet miliona eura turskom Tosjaliju, s kojim je dogovorena kupovina imovine fabrike zaukupno 20 miliona eura.

Direktor EPCG Željezare je dosadašnji rukovodilac nikšićkog Sekretarijata za uređenje prostora inžinjer metalurgije Đorđije Manojlović, dok je zapredsjednika odbora direktora imenovan Marko Perunović, bivši državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicij a tokom mandata MladenaBojanića. Dogovor oko kupovine Željezare finalizovan je krajem prošle godine, a prva rata od 15 miliona uplaćena je polovinom januara nakon formalizovanj a dogovora. Prema nedavno prezentovanom biznis planu, u Željezari će biti aktivirane četiri djelatnosti i to solarna elektrana, konstrukcija, podkonstrukcija i kovačnica za šta su predvidjeli 304 radnika.

<strong>Pobjeda</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *