Prioritet izmjene zakona koje regulišu tržište kapitala i transparetnost rada Komisije

Dodajte komentar

Kako bi bio unaprijeđen rad Komisije za tržište kapitala, prioritet su izmjene zakona koji direktno regulišu tu oblast, ali i nekih koji indirektno utiču na nesmetano funkcionisanje tržišta.

To je rečeno na sastanku ministra finansija mr Aleksandra Damjanovića sa predsjednikom Komisije Željkom Drinčićem o planiranim aktivnostima, naslijeđenim izazovima u radu i segmentima koje je potrebno dodatno unaprijediti.

Kako je navedeno iz MF, Drinčić je podsjetio je da se Komisija zalaže za moderno regulisano, efikasno i transparentno tržište kapitala, da rade na unaprjeđenju regulisanja emisija i poslovanja hartijama od vrijednosti, uz nadzor nad tržištem, edukaciju učesnika i informisanje javnosti o trendovima na tržištu kapitala.

Damjanović je pohvalio namjeru aktuelnog saziva Komisije da se doprinese povećanju transparentnosti rada i rješavanju naslijeđenih problema, ističući da će dati potrebnu institucionalnu podršku, kao bi se kroz zajednički pristup i dijalog obnovilo povjerenje u tržište kapitala.

“Fokus je bio na zakonima koji su u proceduri – o penzionim fondovima, o otvorenim investicionim fondovima, o alternativnim investicionim fondovima, a prepoznata je i potreba da se iniciraju izmjene Zakona o preuzimanju akcionarskih društva”, navedeno je iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da je Komisija nezavisno regulatorno tijelo koje funkcioniše u skladu sa međunarodnim pravilima i principima Međunarodne organizacije komisija za hartije od vrijednosti (IOSCO), pravnim okvirom Evropske unije u ovoj oblasti (EU Acquis) i pravilima Evropskog nadležnog organa za hartije od vrijednosti i tržišta (ESMA).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *