Vlada najavila Montenegroberzi novi otkup akcija Luke Bar vrijednih pola miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore zvanično je informisala Montenegroberzu da će otkupiti još dionica Luke Bar od manjinskih akcionara, za šta je izdvojila pola miliona eura.

Riječ je o planiranoj transakciji koja je odobrena na sjednici izvršne vlasti u tehničkom mandatu, održane 9. februara. Potrebna sredstva obezbijediće Ministarstvo finansija iz Tekuće budžetske rezerve.

Treba istaći da je ovo prvi put da izvršna vlast unaprijed obaviještava berzu o trgovini akcijama, čime je prekinula dosadašnju praksu nedovoljne transparetnosti i odgovorno prihvatila svoju poziciju specijalnog člana Montenegroberze.

“Budući da je Vlada Crne Gore nizom odluka u prethodnoj godini iskazala spremnost da uveća i eventualno u potpunosti preuzme vlasništvo nad kompanijom ‘Luka Bar’ AD, kao i da – prema podacima sa Montenegroberze – postoji veliki odziv zainteresovanih ponuđača akcija manjinskih akcionara čiji nalozi do danas nijesu realizovani, namjera je da Vlada nastavi sa realizacijom i zaključi otkup ponuđenih akcija u tekućoj godini”, navodi se u dokumentu dostavljenom i objavljenom na stranicama berze.

Kako su precizirali, razlog za dalji otkup akcija “počiva i na namjeri da se manjinski akcionari ne dovedu u neravnopravan položaj”.

Ovo će biti treća u nizu transakcija kojom Vlada uvećava vlasništvo u Luci Bar. Do sada je ukupno kupljeno 13.348.542 akcija ovog emitenta, odnosno 23,51 odsto od ukupnog broja akcija ovog emitenta. Prosječna cijena po kojoj su sklapane dvije transakcije u sistemu Montenegroberze iznosila je 0,89939 eura po akciji. Država je trenutno vlasnik 77,57 odsto svih akcija.

Akcije još na promatranju

Podsjećamo, akcije ove akcionarske kompanije sa većinskim državnim vlasništvom su na promatranju od 10. novembra. U odluci koju je tada potpisala izvršna direktorica Berze Milena Vučinić, dionice čiji je tržišni simbom LUBA privremeno su stavljene u segment za promatranje “kao sredstvo da se investicionoj javnosti skrenula pažnja na potrebu pojačanog praćenja okolnosti važnih za trgovinu tim instrumentom”. Tada je ključni razlog za donošenje ove odluke, prema pravilniku Berze, bile “neprovjerene glasine koje mogu značajnije uticati na cijenu finansijskog instrumenta”.

Danas je, pak, situacija drugačija, pa se pojačani nadzor nad dionicama Luke Bar opravdano sprovodi zbog “donošenja odluka Vlade i drugih organa sa javnim ovlašćenjima koja se odnose na emitenta, a koje mogu značajnije uticati na cijenu finansijskog instrumenta”. Pojačani nadzor, prema novim pravilima Berze, traje najviše šest mjeseci, što znači da će biti okončan najkasnije početkom maja.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *