Sada Inspekcija rada provjerava zapošljavanje Radovića u To Montenegro

Dodajte komentar

Inspekcija rada započela je inspekci jski nadzor u vezi sa zapošljavanjem Saše Radovića na pozici ju vršioca dužnosti izvršnog direktora avio-kompanije To Montenegro.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Danu su kazali da će postupajući inspektor o izvršenom inspekcijskom nadzoru sačiniti zapisnik u roku od tri d ana, u skladu sa čl. 31 Zakona o inspekcijskom nadzoru, nakon čega će moći da obavi jesti zainteresovanu javnost da li su utvrđene nepravilnosti u postupku zapošljavanja Saše Radovića.

“Budvanska rivijera” je prijavu protiv Radovića podnijela 10. februara, a direktorica UIP-a Ana Vujošević je prošle sedmice najavila da će krajem ove završiti sa nadzorom i donijeti rješenje u vezi sa tim da l i je potpisivanjem ugovora između To Montenegra i Radovića prekršen Zakon o radu.

U “Budvanskoj rivijeri” smatraju da Radović nije mogao da se zaposli u To Montenegro, jep nije prošlo pet godina otkako je uzeo otpremninu od 76.000 eura u “Budvanskoj rivijeri”. Tražili su da vrati otpremninu, ako planira da nastavi da obavlja funkciju direktora To Montenegra.

Oni tvrde da je zapošljavanjem Radovića prekršen Zakon o radu, član 6, kojim je propisano da funkcioner koji je uzeo otpremninu u državnom preduzeću na osnovu sporazumnog raskida ugovora nema pravo u narednih pet godina da se zaposli u drugoj državnoj firmi. Saglasnost naugovor Radovića i To Montenegra dala je vlada Dritana Abazovića. Vlada je i izabrala Radovića, koji je u “Budvasnku rivijeru bio imenovan kao kadar DPS-a. U To Montenegro je imenovan na direktorsku funkciju, kako je “Dan ranije pisao, po kumovskoj liniji. Radović je kum ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković.

“Budvanska rivijera” je krajem prošle godine najavila da će tražiti od Radovića da vrati otpremninu. To su uradili početkom ove godine, ali im je on odgovorio da neće da vrati otpremninu nakon čega su pisali prijavu Inspekciji rada.

Radović s druge strane smatra da za njega ne važi Zakon o radu, član 21 stav 6, već član 21 stav 7, kojim je propisano da funkcioner koji je uzeo otpremninu u državnoj firmi, ne može da zasnuje radni odnos u drugoj državnoj firmi godinu dana od uzete otpremnine. On je naveo da je razriješen sa funckije predsjednika odbora direktora odlukom Vlade, odnosno predstavnika Vlade na skupštini akcionara.

Radović, koji je, kao i svaki član odbora direktora biran na mandat od godinu, uzeo je 18 bruto plata. Ugovor sa “Budvanskom rivijerom” je aneksirao 2018. godine. Prema pouzdanim informacijama “Dana”, tokom 2018. godine Radović je sa tadašnjom izvršnom direktoricom potpisao aneks ugovora kojim je otpremnina za predsjednika odbora direktora povećana sa četiri bruto plate na 18. U narednom periodu ćemo pokušati da saznamo da li je tom aneksu prethodila neka odluka odbora direktora, ili je bez bilo kakve odluke drastično povećan iznos otpremnine.

Uzeo otpremninu i u NTO

“Dan” je juče pisao da je Radović prije dolaska u “Budvansku rivijeru” takođe uzeo otpremninu. On je od 2007. do kraja 2014. godine bio direktor Nacionalne turističke organizacije. Naime, kad mu je istekao mandat i kada nije izabran, sudeći po imovinskim kartonima, imenovan je za direktora stručne službe NTO, a u martu 2015. godine uzeo je 19 hiljada otpremnine. Tada mu je plata bila 1.020 eura, što znači da je uzeo skoro 19 neto zarada.

Od 2015. do polovine 2021. godine uzeo je 95 hiljada eura otpremnine iz državnih firmi. Prosječni građanin za ovaj iznos novca treba da radi preko 15 godina. U vrijeme kada je Radović uzimao otpremnine prosječne plate su bile 476 i 530 eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *