Crnogorski Telekom zadovoljan rezultatima u 2022, broj prepaid korisnika porastao za 40 odsto

Dodajte komentar
Editorial use only in direct correlation with Deutsche Telekom AG. / Nur zur redaktionellen Verwendung im direkten Zusammenhang mit Diensten der Deutschen Telekom AG

Crnogorski Telekom je pozitivan ukupni rast drugu godinu za redom, uz rast prepaid korisnika veći od 42 odsto i onih na optičkim servisima za 17 odsto, kazao je izvršni direktor te kompanije Stjepan Udovičić te dodao da su 5G signalom već pokrili 76 odsto stanovništva.

To je istaknuto na današnjem Konferencijskom pozivu sa analitičarima i investitorima, gdje su sekretar Društva Pavle Đurović i finansijska direktorica Gordana Blagojević sa Udovičićem zainteresovanoj javnosti prezentovali rezultate poslovne 2022. godine. Kako je i najavljeno, članovi menadžmenta kompanije govorili su o poslovnim procesima i strateškim odlukama, kao i planovima i očekivanjima za naredni period.

Udovičić je naveo i da su imali finansijski rast i veće prihode, zadržali najveći postpejd baze na tržištu, ali i da su strateški pristupili razvoju mobilne i optičke mreže što je CT učinilo operatorom sa najvećom 4G i 5G mrežom.

“Telekom u 2022. bilježi investicije od 15 miliona eura, od čega smo najviše uložili u razvoj mobilne i fiksne optičke mreže i kupovinu spektra. Uz to, Telekom je na decembarskoj aukciji, na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, zakupio najviše 5G spektra, čime smo stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži. Predviđamo da će konkurentska prednost odrediti pobjednike u tržišnoj utakmici među operatorima u narednih tri do šest godina”, dodao je on.

Jedan od prioriteta kompanije u 2022. bilo je i širenje optičke mreže u onim djelovima Crne Gore u kojima to do sada nisu uradili.

“Rezultat osnovnih maloprodajnih usluga uvećan je za 1,5 miliona eura… Operativni rezultati za širokopojasni i televizijski sektor su bolji nego što smo očekivali, a i dalje se nadamo rastu”, dodao je Udovičić.

Prihodi su rasli po stopi od 5,1% na godišnjem nivou, operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), a nakon najma i isključujući posebne uticaje, iznosila je 28,3 miliona eura i veća je za 2,9%.

Blagojević je kazala da je poreska reforma od početka 2022. godine uticala da je jednokratno povećan odloženi porez za 1,4 miliona eura, te redovni porez na dobit uvećan na 15 odsto, što je rezultira dodatnim godišnjim troškom od još pola miliona eura. Tako je neto dobit iznosila 2,3 miliona, što je za 23% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći odlivi gotovine, kako je pojasnila, bili su uslovljeni investicijama – obnavljanjem ugovora sa Telekomom Srbija za televizijske programe, te ulaganje u infrastrukturu.

Bilo je riječi i o štrajku dijela zaposlenih, a izvršni direktor je kazao da nisu u mogućnosti da udovolje zahtjevu da se plate povećaju za 30 odsto, jer bi to značilo više od tri miliona eura izdvajanja na godišnjem nivou “a tolika nam nije ni neto dobit”.

“U tom slučaju bi morali da smanjimo broj zaposlenih, a to nismo željeli već ostajemo u okviru budžeta”, naveo je on i dodao da je njihova ponuda 600.000 eura na godišnjem nivou.

Kazao je i da “trenutno nemaju nekih velikih uticaja na operativne pokazatelje biznisa”, te da to ne utiče na broj korisnika – naprotiv, taj pokazatelj raste.

“Ali reputacija kompanije i brenda u budućnosti zbog ovog štrajka je nešto što je teško procijeniti. Sve to pratimo i reagujemo na dnevnom nivou. Nadamo se da ćemo dobiti adekvatan predlog kome ćemo udovoljiti kako bi štrajk bio završen”, rekao je on i naveo da postoje indicije da će do toga uskoro i doći.

Udovičić je podsjetio da su tokom 2022. godine kontinuirano kupovali vlastite akcije u skladu sa odlukama svih akcionara. Kako je naveo Đurović, o dividendi će biti govora početkom aprila.

Ovo je bila deveta ovakva prezentacija Crnogorskog Telekoma, čija je ovo poslovna praksa kontinuirane komunikacije sa akcionarima, investitorima i javnošću, kako bi obezbijedili transparentnost rada i donošenja odluka za poslovanje kompanije. Naredno predstavljanje biće početkom drugog poslovnog kvartala ove godine.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *