Ruska ekonomija pala 2,1%, manje od očekivanja

Dodajte komentar

Ruska ekonomija pala je prošle godine 2,1%, prkoseći najgorim strahovima od velike recesije jer je porast robnog izvoza pomogao da se ublaži uticaj američkih i evropskih sankcija nametnutih zbog invazije predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Preliminarni rezultat bio je bolji od pada od 3% koji su zvaničnici očekivali još početkom jeseni i daleko manji od pada od 10% koji su neki analitičari vidjeli kada su sankcije prvi put udarile prije nešto više od godinu dana.

Najteže su pogođene trgovina na veliko i malo, kao i proizvodnja i transport, objavila je u ponedjeljak Savezna služba za statistiku, dok su rudarstvo, poljoprivreda, građevinarstvo i državna potrošnja porasli prošle godine.

Putinov rat za smanjenje ekonomije od 190 milijardi dolara u odgođenom obračunu

“To je dobar rezultat”, rekao je Dmitry Polevoy, ekonomista u Locko banci. “Ali sve je to prošlost. Bitna je budućnost, a tu je još malo razloga za oporavak. U osnovnom slučaju za 2023. još uvijek vidimo malu kontrakciju od 1%-2%.”

Centralna banka predviđa da bi se rast mogao nastaviti ove godine. Bloomberg Economics procjenjuje da će ekonomija izgubiti 190 milijardi dolara u bruto domaćem proizvodu do 2026. u odnosu na prijeratnu putanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *