Raiffeisen pod američkim pritiskom zbog ostanka u Rusiji

Dodajte komentar

Raiffeisen Bank International, jedna od najvećih austrijskih finansijskih institucija, suočena je s istragom Kancelarijom za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a zbog njezinih poslovnih aktivnosti povezanih s Rusijom, izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

Raiffeisen, italijanski UniCredit i američki Citi među desetinama su banaka iz “neprijateljskih” zemalja koje i dalje ne mogu izaći s ruskog tržišta zbog posebnog dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina koji zabranjuje takve poslove bez posebnog odobrenja vlasti.

Jedina banka koja se uspjela brzo povući iz Rusije nakon sveobuhvatne vojne invazije na Ukrajinu bila je francuska Societe Generale, koja je svoju Rosbank u potpunom vlasništvu prodala oligarhu Vladimiru Potanjinu.

Citi gasi svoje poslovanje i navodno istražuje mogućnosti povlačenja iz Rusije, ali ne želi “jednostavno dati imovinu”. UniCredit banka do sada je uspjela prenijeti svoju knjigu kredita na lokalnu UralSib banku, prenosi SEEbiz.

Još uvijek nisu poznati pravi planovi Raiffeisena. Kontinuirana uključenost Raiffeisena u Rusiju mogla bi ići daleko dalje od toga da ostanete “zarobljeni” u zemlji i jednostavno ne možete izaći iz nje zbog birokratije koju je nametnuo Kremlj. Navodno je OFAC u januaru 2023. od Raiffeisena zatražio pojašnjenje o izloženosti banke u Rusiji, djelimično okupiranom Donbasu, Ukrajini pa čak i Siriji, uključujući detalje o transakcijama i određenim aktivnostima klijenata.

Raiffeisen je 10. najveća banka po imovini u Rusiji i trenutno ne može povući ništa od svoje rastuće dobiti iz ruskog poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *