HSBC: Kvartalni rezultati iznad očekivanja analitičara

Dodajte komentar

HSBC je u utorak objavio dobit u četvrtom tromjesečju za 2022. koja je nadmašila očekivanja analitičara.

Prijavljena dobit prije oporezivanja za tri mjeseca koja su završila u decembru iznosila je 5,2 milijarde dolara, 108% više nego 2,5 milijardi dolara prije godinu dana i bolje od očekivanih 4,97 milijardi dolara prema procjenama koje je prikupila banka. HSBC je rekao da njegovi rezultati u četvrtom tromjesečju odražavaju snažan prijavljeni rast prihoda i manje objavljene operativne troškove.

Za cijelu godinu, prijavljeni prihod iznosio je 51,73 milijarde dolara, u odnosu na 49,55 milijardi dolara u 2021. Prijavljena dobit banke prije oporezivanja za 2022. pala je na 17,53 milijarde dolara sa 18,91 milijarde dolara prije godinu dana. Rekao je da prijavljena dobit prije oporezivanja za 2022. uključuje umanjenje vrijednosti od 2,4 milijarde dolara zbog planirane prodaje maloprodajnih bankarskih operacija u Francuskoj.

HSBC, najveća evropska banka po imovini, rekla je da više globalne kamatne stope podržavaju povjerenje kompanije u postizanje cilja od najmanje 12% povrata na prosječni materijalni kapital u 2023.

“Završili smo prvu fazu naše transformacije i naša međunarodna povezanost sada je poduprta dobrim, širokim stvaranjem dobiti širom svijeta”, rekao je Noel Quinn, izvršni direktor grupe u saopštenju, prenosi SEEbiz.

“Na pravom smo putu da sotvarimo veće povrate 2023. i izgradili smo platformu za daljje stvaranje vrijednosti”, rekao je.

Banke na globalnom nivou zabilježile su snažan neto prihod od kamata jer su centralne banke širom svijeta povećale stope kako bi ukrotile inflaciju. HSBC je rekao da očekuje neto prihod od kamata od najmanje 36 milijardi dolara u 2023.

Dionice HSBC-a koje kotiraju u Hong Kongu bile su oko 1% niže prije objave, ali su bile gotovo 2% niže poslijepodne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *