Daleko smo od formiranja poreske policije

Dodajte komentar

Iako se formiranje poreske policije najavljuje duže od deceniju i jedan je od domaćih zadataka koje nam je zadala EU, neizvjesno je da li će i kada ona biti osnovana. Iz Ministarstva finansija Pobjedi je saopšteno da je uspostavljanje tog instituta „veoma kompleksna tema i da o pojedinostima potencijalnih budućih rješenja još ne mogu govoriti“.

– Imajući u vidu nedostatnost u kadrovskoj strukturi Uprave prihoda i carina (UPC) kao i potrebu uspostavljanja adekvatnog zakonskog okvira, prevashodno je potrebno sprovesti detaljnu analizu o mogućnostima uvođenja ovakvog rješenja u sistem upravljanja i kontrole poreske politike, kao i dinamiku i model sprovođenja ove reforme – kazali su iz Ministarstva finansija.

Iz Uprave prihoda i carina su našoj redakciji saopštili da u skladu sa važećim propisima nema mogućnosti za formiranje poreske policije u UPC.

– U narednom periodu razmatraće se modaliteti u formiranju novih organizacionih jedinica – rekli su iz UPC.

Upravo je bivši direktor UPC Rade Milošević (Ura) koga su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili 21. decembra prošle godine zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, u intervjuu Pobjedi u julu prošle godine kazao da UPC i Ministarstvo finansija analiziraju zakonske mogućnosti formiranja poreske policije, koja bi otkrivala i sprečavala krivična djela protiv platnog prometa i utaje poreza.

Tada je rekao da su do kraja prošle godine bile planirane izmjene zakona o poreskoj administraciji i o krivičnom postupku, kao i pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Upravi, kao i da bi se poreska policija trebala baviti i istragama o porijeklu imovine.

Osnivanje poreske policije svojevremeno je najavljivao i nekadašnji direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša (DPS).

On je u novembru 2019. godine na sastanku u Ambasadi Italije, sa tadašnjim ambasadorom Lukom Zeliolijem, naveo da će se poreska policija uspostaviti nakon obezbjeđivanja zakonskih, organizacionih i logističkih uslova, kojima će se omogućiti samostalno sprovođenje izviđajnih radnji te organizacione cjeline.

– PU je već inicirala izmjenu zakonskog okvira, u prvom redu Zakona o poreskoj administraciji, čime će se definisati nadležnosti te organizacione cjeline i omogućiti njeno funkcionisanje u punom kapacitetu – rekao je Mugoša 2019. godine.

Na tom sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici Finansijske policije Italije, navedeno je da će se osnivanjem sektora poreske policije uspostaviti efikasniji mehanizam Poreske uprave u dijelu otkrivanja poreskih prevara, utaja i ostalih krivičnih djela u oblasti privrednog prometa

Tada je saopšteno da su predstavnici Finansijske policije Italije imali priliku da se upoznaju sa planovima PU za osnivanje sektora poreske policije.

Tokom tog sastanka je dogovoren okvir buduće uzajamne saradnje, kroz razmjenu iskustava, obuke i edukaciju zbog jačanja administrativnih kapaciteta PU u toj oblasti. Predstavnici nadležnih organa Italije kazali su tokom ovog sastanka prije tri i po godine da su na raspolaganju Poreskoj upravi, u smislu uspostavljanja saradnje, ugošćavanja crnogorske delegacije u Italiji i mogućnosti obuke crnogorskog kadra.

Uspostavljanjem poreske policije bavio se i Milojko Spajić, ministar finansija u vladi Zdravka Krivokapića. On je najavio da će im u uspostavljanju te službe pomoći kolege iz Njemačke.

Crna Gora je nekada imala zakon koji je omogućavao formiranje poreske policije, pa je u martu 2016. godine bio izabran i direktor te službe Miodrag Martinović, dugogodišnji službenik MUP-a, a na prijedlog tadašnjeg ministra finansija Radoja Žugića, sadašnjeg guvernera. Nakon godinu i sedam mjeseci taj sektor je bio ukinut, a izmjene zakona o poreskoj administraciji, koje su to omogućavale, stavljene su ad acta. Martinović je tvrdio da se to desilo zbog nedostatka političke volje.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *