Crna Gora još ručno broji turiste, eVisitor kasni osam godina

Dodajte komentar

Dok druge zemlje turiste broje putem informacionog sistema, odluka o eVisitoru u Crnoj Gori kasni osam godina, a svoje goste, naša zemlja još broji ručno.

Ovo je osma godina kako se u Hrvatskoj u svakom trenutku zna koliko je turista u zemlji, koliko su već u zemlji, gdje su smješteni, odakle su, koliko imaju godina te niz drugih podataka.

Način na koji se ucrnoj Gori broje turiste najbolje je pokazao svoje manjkavosti na početku prethodne ljetnje sezone kada su mediji objavljivali jedne, a turistički poslenici drugačije podatke.

Informatički sistem za prijavu i odjavu turista, eVisitor, osim što daje podatke u realnom vremenu¸ služi i za obračun te kontrolu naplate turističke boravišne takse, a istovremeno je i precizan registar smještajnih objekata i njihovih vlasnika.

E-visitor predstavlja informacioni sistem za prijavu i odjavu turista koji integriše sve turističke zajednice u Hrvatskoj. Dostupan je putem interneta bez potrebe za posebnim instaliranjem na kompjuteru, samo je zbog bezbjednosnog aspekta potrebna lozinka za svakog konzumenta sistema. U isto vrijeme, navedeni podaci su dostupni predstavnicima Nacionalne turističke zajednice, relevantnih ministarstava, poput unutrašnjih poslova, turizma, javne uprave, zatim državnih organa putem Poreske uprave, ali i raznih inspekcija, kao i državnog zavoda za statistiku.

Ovim sistemom bi se u Crnoj Gori poboljšao i monitoring naplate boravišne takse, prvenstveno se misli na interesovanje za Poresku upravu, turističke organizacije na raznim nivoima i inspekcije.

“Prihodi od turizma 997 miliona eura”

Prihodi od turizma u prošloj godini iznosili su 997 miliona eura i veći su 275 miliona eura u odnosu na 2021, saopštio je premijer Dritan Abazović.

On je na svom Tviter nalogu napisao da su prihodi svega 50 miliona manji u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

“Nastavljamo sa sjajnim vijestima. Posebno me raduje činjenica da su prihodi od turizma u četvrtom kvartalu prošle godine iznosili 123 miliona EUR, što je najveći prihod ikad registrovan u četvrtom kvartalu”, dodao je Abazović.

On je podsjetio da su prihodi od turizma u četvrtom kvartalu 2019. godine iznosili svega 67 miliona eura.

“Ovo je jasan pokazatelj da Vlada radi na produženju turističke sezone i ostvarivanju konačnog cilja kroz kampanju ‘Montenegro365 – turizam tokom svakog dana u godini! Crna Gora na pravom putu”, poručio je Abazović.

(RTCG)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *