Prognoze analitičara oko kamatnih stopa otrijeznile investitore

Dodajte komentar

Nakon visokog rasta u januaru, optimizam na berzama jenjava. Dow Jones izgubio je na nedjeljnom nivou treći put zaredom. Moguće je da će tržišta testirati jesensko dno.

Ako je do početka februara na finansijskim tržištima vladao veliki optimizam zbog naznaka popuštanja inflacije i manje vjerovatnoće recesije, sada su ulagači ponovno puno oprezniji. Sve je manje nade da će Fed kamatnu stopu podići tek u martu (sjednica će se održati 21. i 22. marta) i maju (2.-3. maja).

“U svjetlu većeg privrednog rasta i stalne inflacije, vjerujemo da će Fed podići kamatnu stopu za 25 baznih bodova i na sjednici u junu, tako da će vrhunac biti na 5,25-5,50 posto”, napisao je Jan Hatzius, glavni ekonomista banke Goldman Sachs.

Bank of America takođe se predomislila i očekuje tri dodatna povećanja kamata umjesto dva ove godine. Upravo je to glavni razlog što su se nad berzama ponovno nadvili mračniji oblaci, naravno u korak s rastom traženog prinosa 10-godišnje američke obveznice do 3,86 posto, što znači tromjesečni vrhunac.

Rast u prvih pet ili šest nedjelja 2023. bio je zaista izvanredan za neke novine. Na primjer, dionice Tesle već su ove godine porasle za 69 posto, Metine za 44 posto. Predstavljanje takozvanog “rasta” dionica iznenadilo je mnoge, no pitanje je može li se tako nastaviti. Hans Olsen iz Fiduciary Trusta rekao je za CNBC da je iznenađen rastom i predviđa da će se krivulja okrenuti prema dolje. Štaviše, rizična ulaganja mogu ponovo testirati najniže stope iz prošle godine, smatra on. Kako je rekao, optimizam na početku 2023. bio je povezan s pretpostavkama da će američko gospodarstvo doživjeti meko prizemljenje, da će Fed početi da mijenja svoju politiku (Fed pivot), odnosno da kamatne stope više neće značajno rasti i da će inflatorni pritisci uskoro nestati. Uz sve navedene kriterije, sasvim je moguće da su tržišta u januaru očekivala previše.

Podaci Američkog udruženja malih ulagača (AAII) pokazuju da je u nedjelji do 8. februara 37,5 posto privatnih ulagača već bilo optimistično (što znači da očekuju rast cijena dionica u sljedećih šest mjeseci). Najviša je to vrijednost od decembra 2021., a ujedno se takođe prvi put u 58 nedjelja dogodilo da je udio “bikova” dosegao povijesni prosjek. Pa, u tjednu do 15. veljače već je bila primjetna “korekcija prema dolje”, 34,1 posto ulagača i dalje je optimistično. U utorak je objavljen i podatak da je januarska inflacija u SAD-u, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), na godišnjem nivou iznosila 6,4 posto. Istina, ovo je već sedmi mjesec zaredom kako se inflacija smanjuje na godišnjem nivou, no analitičari su očekivali veći pad.

Nakon što su se cijene nafte Brent približile 90 dolara nakon vijesti da će Rusija u martu smanjiti proizvodnju (za 500.000 barela dnevno), posljednjih je dana uslijedila korekcija naniže. Kao i na berzama, ponovno je u prvi plan došla zabrinutost kako će više kamate uticati na ekonomski rast, a time i na potražnju za naftom. Upravo su u četvrtak dva zvaničnika Feda upozorila da će se proces podizanja kamatnih stopa morati nastaviti kako bi se obuzdala inflacija. Fatih Birol, prvi čovjek Međunarodne agencije za energiju, smatra da je tržište nafte trenutno uravnoteženo, ali ističe da je ključna varijabla otvaranje kineske ekonomije.

Cijene zlata pale su ispod 1.840 dolara zahvaljujući jačem dolaru (indeks dolara dosegao je najviši nivo u šest nedjelja) i višim prinosima na državne obveznice, skliznuvši na najniže ove godine.

Autor: Marko Majić

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *