Novo poskupljenje mlijeka i mesa gotovo izvjesno

Dodajte komentar

Poljoprivredni sektor na Blakanu nalazi se u velikoj krizi i u narednom periodu može se očekivati da cijene poljoprivrednih proizvoda dodatno poskupe, istakao je u razgovoru za “Dan” poljoprivrednik iz opštine Sečanj u Srbiji Vukašin Baćina.

Baćina ističe da su proizvođači mlijeka u velikom problemu, te da u Srbiji, kao i u Crnoj Gori, sve više njih zatvara svoje farme zbog neisplativosti, što dovodi do poskupljenja svih mliječnih proizvoda.

Subvencije za proizvodnju mlijeka u Srbiji su povećane sa 10 na 15 dinara po litru, a subvencije po muznoj kravi podignute su sa 25.000 dinara na 30.000 godišnje. Međutim, mljekare obaraju cijene mlijeka i dolazimo u situaciju da mljekare imaju monopol i odlučuju koliko će koštati mlijeko – navodi Baćina.

On je istakao i da je u Srbiji sve prisutnije uvozno mlijeko koje se prepakuje kao domaće.

– Mljekare ga prepakuju, prodaju kao domaće i time obaraju cijenu. To mlijeko se na tržištu Evrope ne može prodati jer je puno aflatoksina, dok kod nas može. Dodatno situaciju je otežala suša koja je vladala u prethodnom periodu, nema djeteline, hrana za stoku je lošijeg kvaliteta, pa krave daju mnogo manje mlijeka. Stočari su u jako teškoj situaciji, pa se sve više njih odlučuje da zatvara svoje farme – poručuje Baćina.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *