Tužilaštvo zakucalo i na vrata “Budvanske rivijere”

Dodajte komentar

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) uzeli su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dokumentaciju iz Hotelske grupe “Budvanska rivijera”, nakon što je uprava najveće hotelske kompanije u većinskom vlasništvu države podnijela krivičnu prijavu protiv bivše direktorke Katarine Kažanegre, okrivljujući je da je oštetila firmu za 1,1 milion eura.

Zeleno svjetlo da pravni zastupnik kompanije podnese krivičnu prijavu SDT-u na čijem je čelu Vladimir Novović, dao je Odbor direktora, a na teret Kažanegri stavlja se krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Kažanegru, kako piše u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, sumnjiče da je krajem decembra 2017. godine “prekoračenjem svog ovlašćenja nanijela imovinsku štetu ‘Budvanskoj rivijeri’ u iznosu od 1.141.693,31 euro”. Navodno, Kažanegra je, kao izvršna direktorica, zaključila u ime HG “Budvanska rivijera”, a bez odobrenja Odbora direktora, ugovor o pristupanju dugu kao obezbjeđenje kreditu od četiri miliona eura koje je kompanije “Euromix Trade” uzela od Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Ona juče nije odgovorila na pitanja “Vijesti”.

U krivičnoj prijavi detaljno se pojašnjava navodni poslovni odnos HP “Budvanska rivijera” i kompanije “Euromix Trade” oko gradnje hotela “Cristal Rivijera” u Petrovcu. Navodi se da je ugovor o zajedničkom ulaganju između “Budvanske rivijere” i “Euromix Toursa” zaključen krajem maja 2011. Njime je predviđeno da od ukupno 269 smještajnih jedinica u budućem hotelu 48 pripadne odvojenom hotelu “Kristal” i pređe u vlasništvo “Budvanske rivijere”.

Tek krajem marta 2014. tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaje građevinsku dozvolu za rekonstrukciju hotela “Cristal Rivijera”, a kao krajnji rok završetka radova, kako se navodi u prijavi, shodno ugovoru o zajedničkoj izgradnji, je 27. septembar 2016. ugovorom se “Euromix” obavezao da kapaciteti koji pripadaju HG “Budvanska rivijera” budu funkcionalno odvojeni u posebnom građevinskom krilu prema hotelu “Palas” i budu opremljeni prema standardima za kategoriju hotela od pet zvjezdica.

Između Investiciono-razvojnog fonda i kompanije “Euromix Trade” u decembru 2017. zaključen je ugovor o kreditu kojim je predviđeno, kako piše u prijavi, da će odobrena sredstva biti iskorišćena za završetak izgradnje i eksploataciju hotela.

Istog dana zaključen je i ugovor o pristupanju dugu između Investiciono-razvojnog fonda i HG “Budvanska rivijera” koju je zastupala Kažanegra, a sve povodom obezbjeđenja kredita od 4.000.000 eura.

Kako ‘Euromix Trade’ uopšte nije izmirivao svoje obaveze po osnovu ugovora o kreditu zaključenog sa IRF, dospjele obaveze u iznosu od 1.141.693,31 euro platila je shodno osnovu ugovora o pristupanju dugu HG ‘Budvanska rivijera’. Da je Kažanegra samoinicijativno potpisala ugovor o pristupanju dugu zaključuje se iz zapisnika sa sjednica Odbora direktora u mandatnom periodu jun 2017- jun 2018. među kojima se nijednom tačkom dnevnog reda nije razmatrao ugovor o pristupanju dugu. Dodatno, na nezakonito postupanje izvršne direktorke upućuje i zapisnik sa sjednice Odbora direktora HG ‘Budvanska rivijera’ od 13. novembra 2017. godine, neposredno prije potpisivanja ugovora o pristupanju dugu, gdje se pod tačkom razno na samom kraju razmatralo pitanje projekta ‘Cristal Rivijera’, te se konstatovalo da se očekuje potpisivanja ugovora o kreditu između ‘Euromix trade’ i IRF, nigdje ne pominjući da će se zaključiti ugovor o pristupanju dugu”, piše u krivičnoj prijavi, koju potpisuje punomoćnik HG “Budvanska rivijera”, advokat Branko Anđelić.

Kao svjedoke u ime “Budvanske rivijere” predložen je tadašnji saziv Odbora direktora, na čijem je čelu bio aktuelni direktor državne aviokompanije “ToMontenegro” Saša Radović.

Aktuelni Odbor direktora “Budvanska rivijera” na sjednici održanoj u julu prošle godine dao je saglasnost da se pokrene procedura ustupanja potraživanja koje Investiciono-razvojni fond ima prema podgoričkoj kompaniji “Euromix Trade”, a shodno zaključenom ugovoru o kreditu i odredbama Zakona o obligacionim odnosima.

”Pokretanje procedure ustupanja potraživanja značajan je korak u rješavanju poslovnog odnosa s Euromiksom, čije jedanaestogodišnje trajanje opterećuje uspješno poslovanje Društva. Na taj način, Odbor direktora pokazuje odlučnost u namjeri preduzimanja svih potrebnih pravnih radnji za zaštitu prava i interesa ‘Budvanske rivijere’”, naveli su tada u saopštenju.

Međutim, predsjednik Odbora direktora HG “Budvanska rivijera” Mijomir Pejović na konferenciji za novinare uoči Nove godine poručio je da poslovni odnos sa kompanijom “Euromix Trade” godinama opterećuje poslovanje društva, te da nezavršeni objekat koji narušava sliku Petrovca i izaziva nazadovoljstvo kod žitelja, ali i turista.

”Podsjetiću vas da je nakon stavljanja u funkciju Palas Lux objekat B koji se nalazi u neposrednoj blizini šetališta i mora koji je godinama ostao u sivoj fazi izgradnje. Pored namjere i dobre volje Odbora direktora da se sporni poslovi odnos sa Euromix tradeom riješi sporazumno, bilo je bezuspješno. Stoga je jednoglasno donijeta odluka da se dalje mjere traže pred sudom”, istakao je tada Pejović.

Euromix Trade: Dugu pristupili jer nijesu dali saglasnost na moratorijum

Iz kompanije “Euromix Trade” navode da “Budvanska rivijera” pristupa dugu obezbjeđenja na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju i aneksima.

”Hotelska grupa pristupa dugu (po odobrenom kreditu) početkom 2021. godine, jer nije dala saglasnost kao pristupnik dugu na zahtjev Euromix Trade od 7. decembra 2020. za moratorijum kreditnih obaveza (iako je Euromix Trade ispunjavao sve uslove za moratorijum) po osnovu odluke CBCG (Sl. list Crne Gore br. 080/20 od 4. 8. 2020) za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa”, odgovorili su za “Vijesti”.

Navode da već “skoro dvije godine Euromix Trade ulaže maksimalne napore, vršeći razne ustupke, da sporazumno riješi sve odnose sa HG ‘Budvanska rivijera’”.

”Jer dok se ti odnosi ne riješe, nažalost ne mogu da se nastave radovi na završetku hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica. Mi intenzivno sa HG radimo na postizanju sporazuma i nadamo se da će taj sporazum uskoro biti zaključen imajući u vidu veliki interes i jedne i druge strane, kao i državni interes i veliki broj novih radnih mjesta”.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *