Veliki njemački uvoznik gasa prošle godine izgubio 19 milijardi eura

Nacionalizovani njemački uvoznik gasa Uniper potvrdio je da je 2022. godinu zaključio s neto gubitkom od 19,1 milijardu eura, koji odražavaju ogromne troškove zamjene ruskog gasa.

Neto gubitak uključuje oko 13,2 milijarde eura troškova nabavke zamjenskog gasa i oko 5,9 milijardi eura očekivanih gubitaka koje će nabavka izazvati u predstojećem razdoblju. Neisporučivanje ruskog gasa značajno je uticao na rezultate u prošloj godini, istakao je Uniper.

“Teret troškova nabavke zamjenskog gasa doveo je kompaniju u izuzetno tešku poziciju, koja je riješena državnom subvencijom. Uniper je u svojoj srži snažna kompanija koja je uspješno prebrodila najtežu godinu u svojoj istoriji”, rekao je izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Kompanija izdvaja i otpis 3,1 milijarde eura imovine, uključujući i kredit od milijardu eura za uništeni gasovod Sjeverni tok 2. Ističu i 4,4 milijarde eura gubitka zbog povlačenja ruske podružnice Unipro.

Dodatne probleme izazvala je obustava isporuka tečnog gasa iz SAD-a zbog oštećenja infrastrukture dobavljača Freeporta, navodi njemačka kompanija. Njemačka vlada nacionalizovala je Uniper prošle godien kako bi osigurala snabdijevanje gasom, osiguravši mu oko 34,5 milijardi eura pomoći.

Biznis.ba

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.