SEC tuži Do Kwona i Terraform Labs za prevaru

Dodajte komentar

Američka Komisija za vrednosne papire i berze (SEC) podnijela je tužbu protiv Terraform Labsa i njegovog osnivača Do Kwona zbog navodnog “orkestriranja više milijardi dolara vrijedne prevare vrednosnim papirima s kripto imovinom”.

U saopštenju su istakli da su Kwon i Terraform ponudili i prodali “međusobno povezani paket vrednosnih papira kripto imovine, mnogih u neregistrovanim transakcijama”. Ukazao je na sada urušen algoritamski stablecoin terraclassicUSD (USTC) i povezanu kriptovalutu terra luna classic (LUNC).

SEC je takođe zamjerio tvz. massetovima, kripto agregatima koje odražavaju cijenu dionica javno uvrštenih firmi i Terraformovom mirroru (MIR), upravljačkom tokenu za Mirror protokol koji navodi mAssets.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler navodni da Kwon i Terraform “nisu pružili javnosti potpune, poštene i istinite informacije, posebno za USTC i LUNC, ranije nazvane terra (LUNA) i terraUSD (UST).

“Takođe tvrdimo da su počinili prevaru ponavljajući lažne i obmanjujuće izjave kako bi izgradili povjerenje, prije nego što su izazvali strahovite gubitke za ulagače”, nadodao je Gensler.

SEC je podnio žalbu u Okružnom sudu za južni okrug Njujorka s optužbama koje se odnose na kršenje odredbi Zakona o vrijednosnim papirima i Zakona o burzi.

“Optuženi su pokušali da nas spriječe u dobijanju važnih informacija o njihovom poslovanju. Ovaj slučaj pokazuje razmjere do kojih će neke kripto kompanije ići kako bi izbjegle poštovanje zakona o vrednosnim papirima”, zaključio je Gensler.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *