Privredna komora: Izmjene poreskih zakona dovešće do rasta cijena i povećanja sive ekonomije

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore (PKCG) izrazila je zabrinutost zbog najavljenih izmjena seta poreskih zakona, te smatraju da će on dodatno pogoršati ionako teške uslove poslovanja u našoj zemlji.

Oni su, prije svega, izrazili nezadovoljstvo zbog netransparentne proceduri i izostanka konsultacija sa poslovnom zajednicom, te zbog činjenice da se njima regulišu oblasti od izuzetnog uticaja na poslovanje.

“Umjesto očekivanog smanjenja nameta privredi, najavljenim izmjenama poreskih zakona uvode se dodatna opterećenja i privreda dovodi u još teži položaj, pri čemu se zanemaruje složeni ekonomski trenutak u kojem se odvijaju poslovni procesi. Takođe, zanemaruje se činjenica da će predložene izmjene poreza dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije umjesto povećanja prihoda za državu”, stav je ovog poslovnog udruženja.

Kako su dodali, stabilan poslovni ambijent i predvidivost poreske politike su “značajni faktori u donošenju odluke o investiranju ili nastavku investiranja u poslovne operacije, a ovakvim izmjenama zakona se ne šalju takve poruke ni domaćim ni stranim investitorima”.

“Apelujemo da se proces izmjene ovih zakona zaustavi, te predlažemo održavanje sastanaka donosioca odluka sa privredom, za koji smatramo da je ključan za usvajanje i sprovođenje bilo kakvih promjena po ovom pitanju”, istakli su iz PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *