NIS će sirovu naftu iz BiH izvoziti u Srbiju

Dodajte komentar

Sirova nafta vađena iz istražnih bušotina na području opštine Šamac, na sjeveru Bosne i Hercegovine, izvoziće se u Srbiju, u sistem kompanije NIS (Naftna industrija Srbije), u vlasništvu ruskog Gazproma.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u NIS-u, koji preko svog preduzeća Jadran-Naftagas u Banjaluci ima koncesiju za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske (RS).

Sredinom februara ove godine stupila je na snagu odluka Vlade RS kojom je koncesionar ovlastio da vadi do 4.800 kubnih metara sirove nafte, u trajanju do šest mjeseci, “radi ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnološka svojstva mineralne sirovine”. To je količina od četiri miliona i 800.000 litara sirove nafte. U masi to iznosi nešto više od četiri hiljade tona, odnosno više od 200 kamionskih cisterni sirove nafte.

Ovo je drugi put u šest mjeseci da entitetska vlada daje dozvolu za eksploataciju nafte na tom području. U junu prošle godine kompaniji Jadran-Naftagas odobreno je probno vađenje pet miliona litara sirove nafte.

Za RSE, iz NIS-a i resornog ministarstva u RS nisu odgovorili koliko je sirove nafte do sada izvezeno u Srbiju, a koliko je novca po osnovu izvađene nafte uplaćeno u budžet RS.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS nije odgovorilo na pitanje kako će sankcije Rusiji zbog invazije Ukrajine uticati na dodijeljenu koncesiju, s obzirom na to da je Gasprom njeft pod evropskim i američkim sankcijama, pa mu je uskraćen pristup tržišta EU i SAD.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH RSE je rečeno da je tokom 2022. godine u Srbiju izvezeno više od 867.000 kilograma sirove nafte, u vrijednosti više od milion maraka (preko pola miliona eura). Preračunato u litre, proizvodi se oko milion litara sirove nafte.

Izvoz je nastavljen i ove godine, a prema podacima UIO BiH, od 1. januara do 15. februara u Srbiju je izvezeno blizu 86.000 kilograma sirove nafte. U UIO, međutim, nisu precizirali da li je riječ o količinama izvađenim u probnoj bušotini kod Šamca.

RSE

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *