AZK: Pomoć Benegru nije zakonita

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je na zahtjev Opštine Berane dala mišljenje da garancija za kredit koju bi Opština nastavila da daje lokalnom preduzeću Benergo, čiji je Opština jedini vlasnik, a koje gazduje mHE Mioljsko polje, ne bi bila u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, imajući u vidu da se ovo preduzeće nalazi u finansijskim poteškoćama. Ta mHE koristi dio akumulacije vodovoda Berane.

Opština je u zahtjevu za mišljenje navela da se Benergo, radi izgradnje mHE, 2019. godine zadužio kod Prve banke za 750 hiljada eura sa krajnjim rokom otplate do oktobra 2016, koji je u dogovoru s bankom prolongiran do kraja 2029. godine.

Iako je u dokumentaciji na osnovu kog je traženo mišljenje AZK-a priložena izjava v. d. izvršnog direktora Dragana Kikovića da preduzeće nije u poteškoćama, Agencija je bila drugačijeg stava.

“Finansijski iskazi za 2021. godinu ukazuju da je Benergo ostvario gubitak od 22.530 eura, te da je sa gubicima iz prethodnih godina ukupan akumulirani gubitak za 2021. godinu iznosio 261.055 eura. Uvidom u finansijske iskaze za 2022, zaključno sa oktobrom, AZK je utvrdila da je Benergo imao pozitivan rezultat od 208.054 eura. Međutim, privredni subjekat se nalazi u akumuliranom gubitku od 53.001 euro”, stoji u mišljenju AZK.

Imajući u vidu da je upisani kapital u CRPS-u jedan euro, ukazuju da se ova kompanija nalazi u finansijskim poteškoćama, jer negativankumulativan iznos prelazi polovinu upisanog kapitala. U prilog tome, kako smatraju, govori i to što je Benergu iz lokalnog budžeta u posljednjih pet godina isplaćeno 135.000 eura.

“Shodno smjernicama o državnoj pomoći za spašavanje i restrukturiranje smatra se da je privredno društvo u poteškoćama, ako je bez intervencije države gotovo siguran prestanak njegovog poslovanja u kratkoročnom ili dugoročnom periodu. Imajući u vidu da redovno u posljednjih pet godina dobija određena sredstva, te da mu je i pored toga neophodno produženje garancije za kredit, to snažno ukazuje da bi društvo imalo finansijske poteškoće da opstane bez intervencije države”, navodi se u mišljenju AZK.

Ocjenjuju da bi, imajući u vidu da je u finansijskim poteškoćama, Benergu mogla biti dodijeljena državna pomoć za spašavanje i restrukturiranje u skladu sa navedenim smjernicama.

MHe Miolje polje, koja je u stoprocentnom vlasništvu Opštine Berane, započela je sa radom u martu 2021. godine. Tada je iz ovog preduzeća rečeno da je riječ o prvoj mini-hidroelektrani na gradskom vodovodu koja je u vlasništvu Opštine. Na osnovu ugovora sa Crnogorskim operaterom tržišta električne energije o podsticajnoj cijeni struje iz obnovljivih izvora energije počeli su da isporučuju struju tržištu. Tada su kazali da mHe ima snagu oko 300 kilovata te je riječ o čistom ekološkom projektu koji ničim neće uticati na kvalitet vode sa gradskog vodovoda.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *