Svake godine nastane 50 miliona novih startupa, ali 90% prestane s radom u prvoj godini

Dodajte komentar

U svijetu postoji oko 150 miliona startupa i godišnje se otvori više od 50 milijuna novih, no istraživanja pokazuju da više od 90 posto njih prestaje s poslovanjem u prvoj godini.

Startupi u srednjoj i istočnoj Evropi sve više privlače pažnju investitora diljem svijeta, kažu u Microsoftu i navode da prognoze pokazuju da je vrijednost startupova u zadnjih 10 godina porasla 19 puta, a da je regija “rodila” 19 “jednoroga”. “ (startup kompanije čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara).

Kako se navodi, razvojni put startupova je nepredvidiv i pun neizvjesnosti, a za opstanak su im, osim kapitala i ulaganja, potrebne odgovarajuće vještine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima.

“Startupovi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu ekonomije rješavanjem izazova ili izmišljanjem novih načina rada.” Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i tržišnih igrača i na taj način stvaraju kontinuirani ciklus razvoja talenata i, posljedično, više prilika za zapošljavanje”, kaže Alfredo Giannattasio, regionalni direktor za marketing i operacije Microsoftove regije za više zemalja, navodi se u saopštenju.

Baltička regija smatra se domom nekih od najvećih evropskih startupa, a Estonija prednjači.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *