Oprez na Wall Streetu, inflacija i dalje visoka

Dodajte komentar

Cijene dionica na Wall Streetu juče su znatno pale jer će Fed nastaviti da povećava kamate, s obzirom na to da je američko tržište rada i dalje snažno, a snažni su i inflacijski pritisci.

Dow Jones oslabio je 1,26 odsto, na 33.696 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,38 odsto, na 4.090 bodova, a Nasdaq indeks 1,78 odsto, na 11.855 bodova.

Indeksi su se našli pod pritiskom nakon što je objavljeno da su u januaru proizvođačke cijene u SAD-u porasle 0,7 odsto na mjesečnom nivou, što je njihov najveći rast u posljednjih sedam mjeseci i znatno iznad očekivanja analitičara od 0,4 odsto.

Takođe je objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice neočekivano pao, što pokazuje da je tržište rada i dalje snažno.

Oba podatka ukazuju na to da bi inflacijski pritisci mogli da ostanu povišeni duže nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se procjenjuju da će američka centralna banka Fed barem još u dva navrata povećati kamatne stope, u raspon od 5 do 5,25 odsto.

“Nakon ovih podataka jasno je da će Fed nastaviti da povećava kamate, a počelo se sa spekulacijama da bi na idućoj sjednici kamate mogle biti povećane i za 0,50 postotnih bodova”, kaže Tim Ghriskey, strateg u Ingalls&Snyder.

Od početka godine cijene dionica su snažno porasle jer su se ulagači nadali da bi Fed mogao da završi ciklus povećanja kamata s ključnom kamatom ispod nivao od 5 odsto i da bi krajem ove godine, kada popusti inflacija, mogao da započne ciklus smanjenja kamata.

Ali, svi posljednji podaci ukazuju na to da će Fed najvjerovatnije povećati kamate iznad 5 odsto i zadržati ih na tom nivou do iduće godine.

A na evropskim berzama cijene dionica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 8.012 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 odsto, na 15.553 boda, a pariški CAC 0,89 odsto, na 7.366 bodova.

HRT/Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *