Možete li zarađivati novac radom od kuće?

Dodajte komentar

Birate u koje doba dana (ili noći) ćete raditi. Da li ćete obavljati posao iz dnevne sobe, bašte omiljenog kafića ili dok putujete, takođe je vaš izbor. Danas možda čak i nećete raditi, nadoknadićete sve sjutra – znate da to nije nikakav problem. Ako se pitate gdje to ima i ko uopšte nudi takve poslove, odgovor će vam se svidjeti više od svega: vi, sami sebi.

Rad od kuće postao je jako popularan posljednjih godina. Razlog je jednostavan – okolnosti izazvane pandemijom pokazale su nam da većinu poslova možemo obavljati bez odlaska u kancelariju u kojoj ćemo biti od 8 do 16 h. Uz to, sve je više ljudi koji iznad svega cijene fleksibilnost i nezavisnost u pogledu organizacije svog vremena. Oni koji su se bacili na istraživanje opcija za rad od kuće, često nisu morali da idu dalje od prvih rezultata Gugl pretrage.

Okolnosti izazvane pandemijom pokazale su nam da većinu poslova možemo obavljati bez odlaska u kancelariju u kojoj ćemo biti od 8 do 16h.

Ako je ovo početak vašeg istraživanja, čitajte dalje. U nastavku ćete pronaći neke od najpopularnijih opcija za rad od kuće, šta vam je za početak potrebno ukoliko odlučite da ovo bude vaš karijerni put i gdje, najčešće besplatno, možete razvijati neophodna znanja i vještine.

Freelance, remote, hibridni način rada – jedno isto ili postoji razlika?

Najčešći oblik rada od kuće je freelancing – nezavisni ste i radite na projektnoj osnovi kao kreator sadržaja, grafički dizajner, programer i sl. Ako ste freelancer, klijente, makar za početak, vjerovatno nalazite preko freelancing platformi kao što su UpworkFreelancer ili Fiverr (naravno, ovo je samo dio onih koje postoje).

Sa druge strane, ako radite remote, vjerovatno ste zaposleni na puno, pola radnog vremena ili na određeni broj sati u nedjelji, tako da sav posao obavljate bez obzira na lokaciju na kojoj se nalazite. I ovdje je dovoljno da u polje za pretragu na internet pretraživaču unesete remote job sites kako bi se pred vašim očima prikazalo more opcija.

Na kraju, ako niste sasvim sigurni da li bi vam potpuni rad od kuće odgovarao, vjerovatno ćete za početak poželjeti da isprobate hibridni način rada – bićete zaposleni u kompaniji koja kombinuje rad od kuće sa radom u kancelariji.

Sa druge strane, ako planirate da započnete svoj biznis, makar u početnoj fazi, kada treba racionalizovati troškove, vrijedi razmisliti o onlajn opcijama. Bilo da želite da prodajete svoje proizvode ili nudite usluge, za početak možete iskoristiti moć društvenih mreža.

Šta vam je potrebno za uspješan početak rada od kuće?

Internet i oprema za rad (čitajte: nekad je dovoljan samo računar) podrazumijevaju se. Međutim, da biste dobili svoj prvi posao onlajn, trebaće vam i:

  • da razmislite koje konkurentne usluge možete ponuditi,
  • da napravite svoj portfolio (prikaz vaših najznačajnijih radova, u kojem će potencijalni klijenti moći da vide kako i koliko stručno radite),
  • da pristupite nekoj od freelancing ili remote platformi koje povezuju vas sa onima kojima vaše usluge trebaju,
  • da donesete odluku o cijeni vašeg rada i definišete uslove plaćanja,
  • da, prije nego što započnete komunikaciju sa prvim potencijalnim klijentom, ukoliko je potrebno, unaprijedite svoje komunikacijske i vještinu organizacije vremena i postavljanja prioriteta.

Ukoliko ste „zapeli“ već kod prve stavke i nemate mnogo vremena koje biste posvetili usvajanju novih znanja, već želite da počnete što prije sa radom, razmislite još jednom. Opcija je i da, preko za to namijenjenih platformi, djecu mlađeg uzrasta onlajn učite engleski jezik, a možete raditi i kao virtuelni asistent, što podrazumijeva poslove poput upravljanja mejlovima, unosa podataka, zakazivanja sastanaka, pisanja izvještaja i sl.

Kako možete steći nova ili usavršiti postojeća znanja i vještine, korisne za rad od kuće?

Coursera, Udemy, Google Digital Garage – samo su neka od onlajn mjesta na kojima možete pronaći bezbroj besplatnih kurseva na temu koja vam padne na pamet. Trenutno se na jednom od njih naša Sveznalica prisjeća poslovnog engleskog sa fakulteta, a poznaje i one koji su ovdje završili obuke koje su se ubrzo pokazale korisnim za razvoj karijere na polju digitalnog marketinga, dizajna i animacije i programiranja.

Coursera, Udemy, Google Digital Garage – samo su neka od onlajn mjesta na kojima možete pronaći bezbroj besplatnih kurseva.

Opcijama gotovo da nema broja. Na primjer, ako volite pisanje, možete učiti, a kasnije i raditi na kreiranju slogana, sadržaja za veb-sajt, pisanju promotivnih ili tekstova za poslovni blog. Ako vam je kreativnost jača strana, opcije se samo dalje šire, pa tako jednog dana upravo vaše ime može stajati iza neke od kompleksnih a uspješnih marketinških kampanja.

Jedno je sigurno – bilo da se opredijelite za freelancing karijeru, remote rad za neku od kompanija ili preduzetničke onlajn vode, važno je da budete istrajni i iskoristite resurse dostupne na internetu. Istina je i da će vam za sve to, prije ili kasnije, zatrebati račun u banci – zahtjev za račun takođe možete poslati onlajn, a ako imate između 18 i 23 godine, obavezno se 1. 6. 2023. prijavite za čitav niz bankarskih usluga koje dobijate besplatno.

Ovim smo tek „zagrebali“ površinu opcija za rad od kuće. Nadamo se da smo vas inspirisali za dalje korake, a ako vam na ovom putu zatreba pomoć, uvijek se možete obratiti našoj Sveznalici, koja će sa vama podijeliti savjete iz ličnog iskustva. 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *