Morgan Stanley optimističan oko budućnosti eura zbog otpornosti ekonomije

Dodajte komentar

Pomno praćena mjerenja kamatnih stopa uvjerila su stratege Morgan Stanleya da eurozona može da izdrži dalja povećanja troškova zaduživanja. Kratkoročni terminski raspon, tj. razlika između tromjesečne stope i onoga gdje je ulagači vide za 18 mjeseci, obrnut je za tržišta uključujući SAD i Novi Zeland, ali ostaje otprilike isti za eurozonu nakon pada u januaru, objavio je Bloomberg.

“To znači da Evropska centralna banka (ECB) može da nastavi s povećavanjem kamatnih stopa kako bi smanjila inflaciju, a da ne mora previše da brine o ekonomskim rezultatima”, rekao je David Adams, rukovodilac FX strategije za G10 u Morgan Stanley-u.

Podsjećamo, euro je pao u odnosu na dolar i funtu od početka februara, dok tržišta derivata ukazuju na dalje slabljenje valute. Ipak, izgledi da ECB može nastaviti s povećanjem stopa zbog otporne privrede ukazuje na dugoročni rast, prema mišljenima stratega Morgan Stanley-a.

Preporučili su zauzimanje tzv. long positiona na euro u odnosu na funtu u novembru i predviđaju da će se par ove godine vratiti iznad 0,93 za razliku od sadašnjih oko 0,8880. Američka banka smatra da su oslanjanje Ujedinjenog Kraljevstva na strani kapital, ali i ekonomski izazovi s kojima se zemlja suočava velika kočnica za funtu.

Optimistična prognoza za Evropu

Procijeniti koliko je pooštravanja potrebno da bi se inflacija obuzdala nije lak posao, a u krajnjem se pokazalo kao veliki izazov za kreatore politika i investitore, s obzirom na vrijeme koje je potrebno da se “filtrira” učinak viših stopa. Iako ukupna inflacija u eurozoni jenjava, osnovna mjera koja olakšava problem s cijenama hrane i energije tek nas čeka.

ECB je od jula podigao kamatne stope za otprilike 300 baznih bodova. Član Upravnog odbora Fabio Panetta u četvrtak je rekao da ECB ne bi trebalo da se “bezuslovno unaprijed obveže” na buduće korake jer trgovci i dalje očekuju da će banka na sljedećem sastanku donijeti još jedno povećanje od 50 baznih bodova. To je ujedno i stav koje je predsjednica ECB-a Christine Lagarde ponovila na sjednici u srijedu.

Za sada je blaga zima ublažila energetsku krizu u regionu, a tržišta rada se dobro drže. Tržišta novca se klade na konačnu stopu između 3,5 odsto i 3,75 odsto do septembra, najvišu cijenu do sada u ovom ciklusu.

“Prošle godine ulagači su bili skeptični prema prognozi ECB-a da bi eurozona moglo izbjeći recesiju, s obzirom na skupe cijene energije. U ovom trenutku oni su blizu stava da Evropa može izbjeći recesiju”, zaključio je Adams.

Lider/Bloomberg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *