Šef Svjetske banke napušta dužnost godinu prije kraja mandata

Predsjednik Svjetske banke David Malpass najavio je odlazak s dužnosti krajem juna, gotovo punu godinu prije kraja mandata, ne navodeći konkretan razlog za tu odluku, javljaju agencije.

“Protekle četiri godine spadaju među najvažnije u mojoj karijeri. Nakon ogromnog napretka i temeljnog razmišljanja odlučio sam da se okrenem novim izazovima”, poručio je Malpass.

Malpassa je na čelnu dužnost u Svjetskoj banci imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, u čijem je ministarstvu finansija bio zadužen za međunarodne poslove.

Predsjednik Svjetske banke u odlasku obavijestio je o svojoj odluci i američku ministarku finansija Janet Yellen, navodi upućeni izvor.

Yellen je proteklih mjeseci od Malpassa zahtijevala da ubrza reforme u radu Svjetske banke, a prošlog mjeseca nije željela da odgovori na pitanje hoće li SAD podržati njegov drugi mandat na čelu Svjetske banke.

Poznata imena mogućih nasljednika

Nakon najave Malpassovog odlaska, Yellen mu je u službenom sapštenju zahvalila na obavljenom poslu.

“Pomogao je svijetu snažnom podrškom Ukrajini, koja se suočila s nezakonitom i ničim izazvanom ruskom invazijom, ključnim radom na pomoći avganistanskom narodu i predanom pomoći siromašnim zemljama da smanje dug i time se pobrinu da bude održiv”, navela je Yellen.

Američka ministarka finansija dodala je i da će SAD uskoro predložiti zamjenu za Malpassa. Glavni kandidati su bivši direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Rajiv Shah i aktuelna direktorka te agencije Samantha Power, dodaje Reuters.

Dugogodišnja tradicija je da SAD biraju čelnika Svjetske banke, a Evropa šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Hina/Al Jazeera

Check Also

Prof. dr Maurizio Dallocchio, Univerzitet Bocconi: Investitori mogu diverzifikovati svoj portfolio ulaganjima u CG

„Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori. …

One comment

  1. Vodi sheldona, mesihovića i svirčeva sa sobom… Da malo oporavimo CG uz transparentne dobre javne politike…

Leave a Reply

Your email address will not be published.