Toshiba sa značajnim kvartalnim gubitkom, JIP preuzima kompaniju?

Dodajte komentar

Japanski industrijsko-tehnološki konglomerat Toshiba zabilježio je neto gubitak od 16,7 milijardi jena (118 miliona eura) u tromjesečju između oktobra i decembra, nakon što je u istom razdoblju godinu ranije zabilježio neto gubitak od 55,1 milijardu jena (389,4 miliona eura). Koncern već nekoliko godina potresaju afere, finansijski problemi i odlasci osoblja.

Kako je danas objavila Toshiba, operativna dobit u proteklom kvartalu smanjila se na godišnjem nivou za 87,5 odsto na 5,3 milijarde jena (37,5 miliona eura), a prodaja za 4,2 odsto na 774,9 milijardi jena (5,5 milijardi eura). Djelimično su lošije brojke navodno rezultat manje potražnje za Toshibinim elektronskim uređajima, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Koncern je zbog lošeg poslovanja revidirao prognozu za cijelu poslovnu godinu koja će biti zaključena krajem marta 2023. Sada očekuje da će operativna dobit ostati na 95 milijardi jena (671,3 miliona eura), a prodaja na 3.320 milijardi jena (23,5 milijardi eura). Time je obije brojke smanjio za postotak u odnosu na prognozu iz novembra.

Istovremeno, Toshiba je objavila da glavni izvršni direktor Goro Yanase podnosi ostavku zbog neadekvatnog upravljanja troškovima odjeljenja za zabavu.

Toshiba se dugo smatrala japanskim simbolom napredne tehnologije i ekonomske moći, ali posljednjih godina se našla u velikim problemima. U aprilu prošle godine objavila je da odustaje od plana podjele nakon odluke dioničara, a prošle sedmice objavila je da je primila ponudu za preuzimanje od konzorcijuma predvođenog Japanskim industrijskim partnerima (JIP), ne navodeći detalje. Glavni finansijski direktor Masayoshi Hirata ponovio je danas da detaljno proučavaju sadržaj ponude. Prema informacijama japanskog lista Nikkei, ponuda je vrijedna oko 2.000 milijardi jena (14,1 milijardi eura).

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *