Lorkovski: Nije isključeno pokretanje pravnih akcija protiv Crne Gore

Dodajte komentar

<div class=”w-full ui-article-wrapper ui-article–regular p-rel”>
<div class=”container merriweather text-antracite p-rel z-100”>
<div class=”row”>
<div class=”col-xs-16 col-xs-offset-0 col-sm-14 col-sm-offset-1 col-md-8 col-md-offset-4 col-lg-8 col-lg-offset-4 col-xlg-8 col-xlg-offset-4 p-rel”>

Predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice su izrazili zabrinutost i upozorili na posljedice nedavno usvojenih izmjena zakona o energetici i o industrijskim emisijama. Direktor Sekretarijata EZ <strong>Artur Lorkovski</strong> istakao je da nije isključeno da će pokrenuti pravne akcije protiv Crne Gore, kako bi ponovo uskladila propise sa zakonodavstvom EU. Lorkovski se juče u Skupštini sastao sa članovima Odbora za ekonomiju.

</div>
</div>
</div>
</div>
<!–more–>
<div id=”st-cont” class=”container-fluid ui-article-body ui-article__body–regular p-rel z-10”>
<div id=”article-body” class=”merriweather word-break has-drop-cap”>

Izmjenama Zakona o energetici iz decembra prošle godine propisano je da u slučaju ekstremnog rasta cijena struje na tržištu, Vlada može uvesti posebne mjere, čime se omogućava CEDIS-u nabavka potrebne količine energije za pokrivanje gubitaka po posebnim cijenama.

Na osnovu tih izmjena Vlada je 31. januara ove godine usvojila preporuku bordu EPCG da za struju koju je CEDIS-u već prodala po prosječnoj cijeni od 188,21 euro po MWh, metodom knjižnog odobrenja uzme svega 52,9 eura po MWh. To je stara cijena MWh za pokrivanje gubitaka, jer je CEDIS povukao zahtjev regulatoru za njeno povećanje. Time EPCG pokriva dio minusa CEDIS-u.

“Ovo je vrlo zabrinjavajuće za Sekretarijat EZ. Ovim amandmanom se miješa i na neki način ulazi u način rukovođenja gubicima na energetskoj mreži”, kazao je Lorkovski i dodaje da će sprovesti analizu ovih izmjena zakona.

“Ovaj element će zahtijevati dalje razgovore. U ovom trenutku ne možemo isključiti činjenicu da ćemo pokrenuti pravne akcije protiv Crne Gore, kako bi se postarali da ovaj element bude u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU”, istakao je Lorkovski.

Sporne izmjene zakona predložili su Demokrate, čiji su funkcioneri <strong>Nikola Rovčanin</strong> i <strong>Vladimir Čađenović</strong>, izvršni direktori EPCG i CEDIS-a.

Pobjeda je u ponedjeljak objavila pismo ministra kapitalnih investicija <strong>Ervina Ibrahimovića</strong> premijeru <strong>Dritanu Abazoviću</strong>, u kojem ukazuje da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za ovakvu odluku, koja je na štetu EPCG i državnog budžeta.

Što se tiče izmjena zakona kojima je termoelektrani produžen rad do okončanja pregovora Vlade sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom i postupka pred Sekretarijatom energetske zajednice.

“Po našem shvatanju, ovaj zakon pokušava da legalizuje činjenicu da sada TE ne funkcioniše u skladu sa pravilima Energetske zajednice. Zbog toga smo zabrinuti i otvoreno Vam kažem da ćemo pomno pratiti zakone iz ove oblasti”, upozorio je Lorkovski.

Prema dosadašnjem Zakonu o industrijskim emisijama, TE Pljevlja bi morala prestati sa radom do kraja ove godine, jer nije urađena ekološka rekonstrukcija.

<strong>Niko ne očekuje da se sjutra zatvori termoelektrana</strong>

U prezentaciji je konstatovano da nedostatak političke odluke o budućem radu termoelektrane blokira finalizaciju Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP).

“Niko ne očekuje da Crna Gora sjutra zatvori TE, jer to nije realno. Ovdje se postavlja pitanje kakav je plan, kakvi su vaši ciljevi, kakve su vaše prekretnice u ovom smislu. Očekujemo da donesete odluku. Ovo je obaveza koju je vaša vlada preuzela, a sada je potreban razgovor o tome kako da ostvarimo ovaj cilj, čemu bi trebalo da služi vaš nacionalni energetski i klimatski plan”, kazao je Lorkovski.

<strong>Pobjeda</strong>

</div>
</div>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *