Ispitaće je li avans dat Montenegro erlajnzu nezakonita pomoć

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ispitni postupak utvrđivanjausklađenosti državne pomoći dodijeljene Montenegro erlajnzu (MA) od strane Nacionalne turističke organizacije (NTO) sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Agencija će u narednom periodu utvrditi da li je avans od 3,6 miliona eura koji je NTO dala nekadašnjem nacionalnom avio-prevozniku bila nezakonita državna pomoć.

Agencija je pokrenula postupak šest godina nakon što je NTO dala 3,6 miliona eura Montenegro erlajnzu, koji je 2021. godine otišao ustečaj.

NTO je 2017. godine, internim odlukama Vlade, uplatio avans MA, a nedavno su pred Privrednim sudom pokrenuli i parnicu. Pred sudom su naveli da im MA duguje milion eura, te da je to dio novca od datog avansa.

Direktorica NTO 2017. godine je bila Željka Radak Kukavičić, dok je na čelu Vlade bio Duško Marković. Agencija je pokrenula postupak nakon što im se krajem prošle godine NTO obratila ukazujući da sumnjaju da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć te im dostavila i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa MA. Ugovor su potpisali Radak Kukavičić i tadašnji izvršni direktor M A Živko Banjević. Radak Kukavičić je i smijenjena 2021. godine zbog ovog ugovora. Sada je na čelu NTO Ana Tripković Marković.

“Nalaže se NTO da se u roku od 15 dana od dana prijema rješenja izjasni o činjenicama i informacijama koje ukazuju na nezakonitost potencijalne državne pomoći i dostavi sve podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti potencijalne državne pomoći” piše u rješenju koje je doneseno 10. februara, a objavljeno juče na sajtu.

Agencija je i naložila da NTO obustavi dalju pomoć MA, ako je uopšte i davala nakon avansa, s obzirom na to da MA i ne leti od kraja 2020. godine.

U rješenju je navedeno da je nezakonita državna pomoć, pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o usklađenosti te pomoći sa Zakonom.

“Agencija je na osnovu dostavljenih podataka i dokumentacije, te uvidom u službene evidencije iz poslovne dokumentacije, zaključila da je od strane NTO, bez prethodnog rješenja Komisije za kontrolu državne pomoći, čiji je Agencija pravni sljedbenik u oblasti kontrole državne pomoći, a na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji vezano za aktivnosti na promociji Crne Gore od 27.2.2017. godine, prenijeta sredstva Montenegro erlajnzu, pri čemu Agencija nalazi da postoji osnovana sumnja da je tom privrednom društvu dodijeljena nezakonita državna pomoć”, zaključeno je u rješenju.

Montenegro erlajnz je god inama dobijao pomoć od Vlade, najčešće nezakonitu. MA je prizemljio avione krajem 2020. godine, a ušao u stečaj aprila 2021. godine. Do tada su napravili preko 100 miliona gubitaka.

Novac dali za reklame, časopise, brendiranje…

Da je MA dobijao novac od NTO saznalo se tek nakon što je objavljen revizorski izvještaj Montenegro erlajnza 2018. godine. U tom izvještaju pisalo je da je MA imao obavezu prema NTO za primljeni avans, ali nije bilo više podataka o toj obavezi.

Tek nakon promjene Vlade, saznalo se da je MA dobio 3,6 miliona od NTO, te da je za taj novac trebalo da promoviše državu kao turističku destinaciju putem društvenih mreža, specijalnom časopisu “Luxury inflight”, zatim da brendira svoje poslovne prostorije, predstavništva i avione, daje podršku u organizovanju studijskih posjeta novinara i turoperatora, da informiše potencijalne turiste o turističkoj destinaciji posredstvom svojih info pultova, flajera, foldera za karte, da svoje rezultate o ispitivanju tržišta dostavlja NTO…

Takođe, ono što se zvanično zna iz izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) je da je MA avansno opravdao 1,24 miliona eura za 2017. i 2018. godinu. Za 2019. godinu, DRI je navela da NTO nije dostavila dopunjeni izvještaj o realizaciji avansa MA zbog čega se vrhovna revizija uzdržala od mišljenja po ovom pitanju.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *