Fiskalni savjet za jaču kontrolu finansija

Dodajte komentar

Skupština treba do kraja ovog mjeseca da usvoji izmjene i dopune Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, čime će se stvoriti zakonske pretpostavke za formiranje Fiskalnog savjeta kao nezavisnog tijela koje će nadzirati sprovođenje fiskalne politike i davati predloge i mjere za njeno unapređenje.

Vlada je prije dva dana utvrdila izmjene i dopune ovog zakona za koji je zakazana vanredna sjednica parlamenta 28.februara.

Formiranje ovog tijela je i zahtjev Evropske komisije (EK). Uz to, njegovo formiranje bila je jedna od obaveza iz ugovora o kreditu od 60 miliona eura koji je bio namijenjen kako bi EU pomogla Crnoj Gori da ograniči ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. Taj ugovor je potpisala Vlada premijera Duška Markovića, a novac je isplaćen kroz dvije tranše. Ovaj novac je bio dio Programa makroekonomske pomoći EU za deset zemalja iz procesa proširenja i evropskog susjedstva, vrijednog ukupno tri milijarde eura.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, članovi Fiskalnog savjeta biraće se na osnovu javnog poziva koji će raspisivati skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije. Skupština će birati ovo nezavisno tijelo koje će imati tri člana od kojeg će po jednog predlagati Odbor za ekonomiju, predsjednik države i Vlada na predlog Ministarstva finansija.

Mandat člana Savjeta trajaće šest godina i ista osoba može biti imenovana najviše dva puta.

”Predsjednika Fiskalnog savjeta biraće članovi tog tijela na period od dvije godine i ista osoba može biti birana ponovo za predsjednika. Fiskalni savjet odlučuje na sjednici ako su prisutna najmanje dva člana. Članovi su dužni da poslove iz djelokruga Savjeta obavljaju profesionalno i nepristrasno u skladu sa zakonom i ne smiju da učestvuju u političkim aktivnostima niti javno da iskazuju politička uvjerenja”, navodi se u predlogu izmjena i dopuna zakona.

“Koeficijent za zaradu predsjednika Fiskalnog savjeta utvrđuje se u visini koeficijenta za zaradu koju ostvaruje predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI), a koeficijent za zaradu člana Fiskalnog savjeta utvrđuje se u visini koeficijenta za zaradu koju ostvaruje član Senata DRI u skladu sa zakonom.

Skupština ima rok od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti da izabere članove Fiskalnog savjeta.

Novac za rad Fiskalnog savjeta u ovoj godini će se obezbijediti iz tekuće budžetske rezerve. Procijenjeno je daće trebati 150.000 eura.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *