Žugić sa delegacijom SB, potvrđeni zdravi parametri poslovanja crnogorskog bankarskog sistema

Dodajte komentar

Uprkos izazovnoj makroekonomskoj situaciji, bankarski sektor u Crnoj Gori je stabilan i ima zdrave parametre poslovanja, ocijenila je direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju (Xiaoqing Yu) na sastanku sa guvernerom Centralne banke Crne Gore dr Radojem Žugićem, saopšeno je iz vrhovne monetarne institucije.

Sastanku je prisustvovao i šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristofer Šeldon (Christopher Sheldon).

Žugić je upoznao sagovornike sa aktivnostima CBCG na snaženju finansijske stabilnosti zemlje, poput kontinuiranog unapređenja nacionalnog regulatornog okvira, jačanja supervizorskih kapaciteta, preduzimanja adekvatnih mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica nepovoljne ekonomske situacije, te podsticanja banaka na pružanje podrške domaćoj ekonomiji.

Takođe im je zahvalio na podršci SB kroz tehničku pomoći u modernizaciji platnog prometa i pripremi Zakona o digitalnoj imovini, kao i na izradi analize transponovanja platne regulative i spremnosti Crne Gore za uključenje u SEPA sistem plaćanja.

Među temama današnjeg sastanka bilo je i Strateški partnerski okvir za Crnu Goru SB Grupacije do 2027. godine, usmjeren na pružanje podrške održivijem i inkluzivnijem rastu Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *