UPCG: Završene info-sesije o zapošljavanju žena za poslodavce iz primorskih opština

Dodajte komentar

Informativnom sesijom za poslodavce sa teritorije opštine Ulcinj završena je prva faza projekta “Aktiviraj se – zaposli se” koju Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) realizuje sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i uz podršku Međunarodne organizacije rada (ILO).

Edukaciji u najjužnijoj crnogorskoj opštini prethodila je ona u Budvi i Baru, a na kojima su privrednici mogli više da saznaju o obukama na radnom mjestu i zapošljavanju žena iz primorskih opština.

“Uz prezentaciju aktuelnog Javnog poziva za poslodavce, koji je otvoren do 28. februara, organizatori su upriličili interaktivnu diskusiju kroz koju su poslodavci dobili odgovore na sva pitanja vezano za uslove učešća u projektu i benefitima koje po tom osnovu mogu ostvariti”, istakli su iz UPCG.

Cilj projekta “Aktiviraj se – zaposli se” je unapređenje uslova života nezaposlenih žena u primorskim opštinama, kroz laši pristup tržištu rada i zaposlenja.

“Pravo učešća u projektu imaju poslodavci iz privatnog sektora koji djelatnost obavljaju u primorskim opštinama (Bar, Budva, Ulcinj, Kotor, Tivat, Herceg Novi), kao i žene starosne dobi od 25 do 49 godina koje imaju djecu predškolskog uzrasta i nalaze se u evidenciji nezaposlenih lica ZZZCG od 15. marta 2020. godine, kao lica koja su izgubila posao ili su se nakon ovog datuma prijavila na evidenciju. U projektu mogu učestvovati privrednici koji su spremni da sa učesnicama obuke zaključe ugovore o radu (u najkraćem trajanju od šest mjeseci), registrovani su za obavljanje djelatnosti na teritoriji navedenih primorskih opština, imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja (zaključno sa 31.12.2022. godine) i imaju zaposleno lice (sa najmanje tri godine radnog iskustva) koje će sprovoditi predviđenu obuku. Projektom su predviđene subvencije poslodavcima i to na način da UPCG pokriva troškove obuka na radnom mjestu na mjesečnom nivou, u iznosu od 397,65 eura po učesnici, što je ekvivalent od 70% ukupnih troškova rada na nivou bruto minimalne zarade”, navodi se u javnom pozivu.

Po zatvaranju ovog poziva 28. februara, UPCG će sačiniti listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove predviđene za potencijalne izvođače programa obuke, te ih spojiti sa kandidatkinjama za realizaciju.

Projekat “Aktiviraj se – zaposli se” se sprovodi u sklopu programa “Aktiviranje žena”, finansiranog od strane Evropske komisije.

Više detalja o Javnom pozivu zainteresovani mogu naći na sajtu UPCG, sajtu ZZZCG  i oglasnim tablama biroa rada u primorskim opštinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *