Novaković-Đurović: Objekti na Morači srušeni zakonito, svako ima pravo na tužbu

Dodajte komentar

Država je za jučerašnje rušenje nelegalnih objekata za proizvodnju šljunka na Morači imala rješenja za rušenje i sve mehanizme u rukama, saopštila je ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović i dodala da su počele aktivnosti protiv onih koji su godinama nelegalno eksploatisali šljunak.

“Te nelegalne aktivnosti su napravile ogromnu štetu na životnu sredinu i na Regionalni vodovod i izvorište Bolje sestre”, saopštila je Novaković-Đurović.

Ona je kazala da je na Vladi utvrđen pravni osnov za rušenje postrojenja na Morači.

“Mi smo ovo pitanje proglasili pitanjem javnog interesa, a u skladu sa zakonom vodosnabdijevanje jeste javni interes, jer mi primorje ne možemo ostaviti bez vode”, kaže Novaković-Đurović.

Podsjetila je da su ranije zapečatili baze Tehnoputa i Cijevne komerc, a juče su srušeni objekti Montenegro petrola.

“Još ima nekih postrojenja”, navela je Novaković-Đurović i podsjetila da su pozvali vlasnike da sami uklone objekte, kako ne bi bili srušeni.

“Mi smo za objekte koji su juče srušeni imali rješenja za rušenje i imali sve mehanizme u rukama da pristupimo ovim aktivnostima”, poručila je Novaković-Đurović i dodala da je riječ o ekocidu.

Slične probleme, kako ističe, imamo i u drugim opštinama, a stigle su im i prijave iz Nikšića o nelegalnom vađenju šljunka.

“To je problem koji je zahvatio čitavu Crnu Goru, a privatnici su godinama sticali milione eura djelujući protiv zakona i uništavajući životnu sredinu”, poručila je ministarka.  Važno je kaže da oni koji su nanijeli štetu imovini tu štetu i nadoknade.

Povodim najava advokata Montenegro petrola Nikole Martinovića da će tužiti državu zbog rušenja njihovih objekata, Novaković-Đurović kaže:

“Pravni lijek treba da bude dostupan svima i ako imaju osnov za tužbe imaju pravo da ih podnesu. Ovdje se radilo o protivzakonitim aktivnostima, objekti koji su srušeni bili su izbrisani iz katastra, pa me interesuje kako će to u tužbi biti obrazloženo. Ja se nadam da će sve institucije, uključujući i sudove početi da donose odluke u korist države, a po zakonima”, poručila je Novaković-Đurović.

Kaže da je u završnoj fazi i izrada Zakona o upravljanju otpadom i da će taj akt biti usvojen ove godine.

“Njegova prava primjena će trajno promijeniti ekološku sliku Crne Gore – na bolje”, najavila je Novaković-Đurović.

Sektor kojim rukovodi izrađuje i Prostorni plan Crne Gore, koji će bi, kako kaže, u naredne dvije decenije trebalo da usmjeri razvoj države u skladu sa održivim principima.

Nije se, navodi Novaković-Đurović, radilo dovoljno brzo na izradi tog dokumenta.

Stigle su, kaže, desetine primjedbi i stručni tim ih razmatra.

“Nakon toga se ide u fazu nacrta i nacrt će biti na javnoj raspravi i nakon toga će ići na Vladu, pa na Skupštinu”, zaključila je Novaković-Đurović.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *