Lael Brainard – novi adut Bidena u oblikovanju ekonomske politike SAD

Dodajte komentar

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden danas imenovati potpredsjednicu Federalnih rezervi Lael Brainard na čelnu poziciju u Bijeloj kući za ekonomsku politiku, rekao je u ponedjeljak izvor upoznat s tim pitanjem.

Brainard bi zamijenila direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće (NEC) Briana Deesea, koji je najavio ostavku.

Osim toga, očekuje se da će Bidenov pouzdani saradnik Jared Bernstein zamijeniti Ceciliju Rouse na mjestu predsjednice Komisije ekonomskih savjetnika, rekao je izvor. Rouse je najavila planove za odlazak.

Sljedeći direktor NEC-a i predsjedavajući CEA-e pomoći će u oblikovanju ekonomske politike demokratske Bidenove administracije – od izvršnih naredbi do zakona o potrošnji Kongresa i podizanja granice duga, suočen s neprijateljski raspoloženijim Zastupničkim domom Kongresa SAD-a, koji sada kontrolišu republikanci.

Brainard je demokratkinja školovana na Harvardu koja je u Fed-u gotovo deset godina i bila je glavna stručnjakinja za međunarodne poslove Ministarstva finansija za vrijeme predsjednika Baracka Obame. Bila je i ekonomska savjetnica tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *