Kompanija Carine dan nakon izbora tražila reprogram kredita, IRF odobrio

Dodajte komentar

Podgorička firma “Carine” je samo desetak dana prije izbora bivše vlade Zdravka Krivokapića, od tadašnjeg menadžmenta Investiciono razvojnog fonda (IRF), od kojeg je godinama dobijala višemilionske pozajmice, omogućen reprogram čak tri kredita, koji se sastojao u odobravanju novog grejs perioda od po dvije godine, saznanja su Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Podgorička firma se u javnosti najviše pominje po slučaju kupovine gradsko građevinskog zemljišta od Glavnog grada Podgorice prije deceniju i više, a naknadno je pokrenut postupak protiv tadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše, koji se sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja oštetio grad za 6,7 miliona eura. Prošle sedmice ukinuta je oslobađajuća presuda za Mugošu.

“Uprkos tome što se slučaj prodaje gradsko građevinskog zemljišta “Carinama” godinama u domaćoj javnosti označava kontroverznim i dospio je pod lupu tužilaštva, kod bivšeg menadžmenta IRF-a to nije predstavljalo nikakvu smetnju, odnosno dovodilo u pitanje reputacioni rizik firme, kojoj su godinama odobravani višemilionski krediti. IRF-ovi državni krediti su najpovoljni na tržištu, jer se daju po bezmalo duplo manjoj kamati u odnosu na pozajmice komercijalnih banaka u zemlji. Dodatna povlastica u kreditnim aranžmanima je i mogućnost povraćaja dijela kamate, ukoliko korisnik zaposli više radnika od projektovanog”, objašnjavaju u ASP-u.

Saznanja te NVO pokazuju da je vrijednost tri kredita datih “Carinama”, za koje je reprogramom odobren novi dvogodišnji grejs period, iznosila 18,5 miliona eura. Prvi je iz juna 2018. godine od dva miliona eura i tiče se projekta rekonstrukcije objekta mješovite namjene sa hotelom od 4 zvjezdice, dok je drugi iz decembra iste godine od devet miliona za gradnju hotela u Kumboru. Treći kredit je iz avgusta 2020. godine i vrijedan je 7,5 miliona, a odnosi se na izgradnju depadansa hotela “Park” u Bijeloj, adaptaciju kuće porodice Đurković, kao i adaptaciju kompleksa hotela Delfin, Park i Kumbor, uključujući i uređenje hotelskih plaža.

“Krediti su dati u cilju obezbjeđenja kontinuiteta poslovanja i globalne situacije izazvanom pandemijom korona virusa. Evidentan je drastičan pad prometa u 2020. budući da su odmah nakon proglašenja mjera hoteli koji posluju u okviru grupacije bili zatvoreni”, navele su “Carine” u dopisu IRF-u upućenog samo dan nakon pada Demokratske partije socijalista na izborima, odnosno 1. septembra 2020. godine.

Kako je klijent dalje navodio, dodatno je turistička sezona bila jako loša i zbog kompletne situacije otkazan je značajan broj rezervacija, što implicira ukupan pad prometa od oko 60 odsto, dok trenutno poslovanje jedva da zadovoljava pokrivanje troškova zaposlenih, održavanje i fukcionisanje objekata i to sve uz podršku Vlade Crne Gore kroz subvencije.

“Tadašnji Odbor direktora IRF-a, na čelu sa Zoranom Vukčevićem, do kraja novembra te 2020. godine, odnosno neposredno prije izbora vlade Zdravka Krivokapića, je odobrio zahtjev “Carina”. Tokom te 2020. godine kompanija je ta tri kredita od IRF dobila i pravo moratorijuma na plaćanje obaveza u trajanju od po 90 dana. Nije poznato da li je od novog rukovodstva IRF-a provođena procedura provjere zakonitosti i cjelishodnosti odluka o produžavanju grejs perioda za čak dvije dodatne godine za predmetne kredite”, zaključuju u ASP-u.

RTCG

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *