Meksički arheolozi otkrili stambene blokove gdje je živjela „elita” iz 5. vijeka

Dodajte komentar

Meksički arheolozi su saopštili da su otkrili stambene blokove gdje je živjela „elita” u poznatom majanskom arheološkom mjestu Ćićen Ica na poluostrvu Jukatan, za koje se vjeruje da predstavlja ostatke svetog grada osnovanog u 5. vijeku.

Arheolog Fransisko Perez Ruiz rekao je da do sada nije bilo otkrivenih poznatih stambenih djelova u Ćićen Ici, što znači da ovo otkriće stambenog kompleksa predstavlja pronalazak „prvog naselja gdje je vladar živio sa svojom porodicom”, prenio je Rojters.

Oblast, danas poznata kao Ćićen Vijeho, biće integrisana u turističku ponudu arheološkog mjesta Ćićen Ice, koje je uvršteno u listu Uneskove svjetske kulturne baštine.

Arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju se nadaju da će ova oblast i one koje se tek otkriju, pružiti informacije o tome kako je izgledao život stanovnika tog grada.

„Moraju postojati naselja koja još nisu otkrivena. Istraživanjem stambenih djelova možemo saznati o ostalim porodicama, ostalim grupama stanovnika koje su bile dio ovog veličanstvenog grada”, rekao je arheolog Hoze Osorio Leon.

Ova oblast se iskopava od 1998. godine, a oko dva miliona turista posjeti Ćićen Icu svake godine, pokazuju zvanični podaci., prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug/Politika

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *