Kineske banke odobrile rekordni iznos kredita

Dodajte komentar

Kineske banke odobrile su rekordan iznos novih kredita u januaru nakon što su ih vlasti podstakle da više pozajmljuju kompanijama, iako je zaduživanje potrošača ostalo slabo.

Finansijske institucije ponudile su 4,9 biliona juana (719 milijardi dolara) novih zajmova prošlog mjeseca, više od 4,2 biliona juana prema procjenama ekonomista, u poređenju s rekordnih 3,98 biliona juana prije godinu dana.

To je gurnulo široku mjeru kredita – ukupno finansiranje – na 5,98 triliona u januaru, objavila je u petak Narodna banka Kine, iznad procjena ekonomista. M2 novčane mase porastao je 12,6% u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od aprila 2016.

Banke su sklone podsticanju kreditiranja na početku godine budući da imaju obilne kreditne kvote koje mogu iskoristiti i radije daju kredite ranije kako bi ostvarile veću dobit. Rast zajmova bio je još snažniji ove godine nakon što su centralna banka i bankarski regulator pozvali zajmodavce da “početno učitaju” produženje kredita kao dio vladinih napora da preokrene privredu.

Podaci su pokazali porast zajmova kompanijama i oporavak u izdavanju korporativnih obveznica. Dok su potrošači uzimali više kredita nego u decembru, njihova potražnja za finansiranjem je pala u odnosu na godinu ranije.

(Seebiz)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *