Deset načina na koji milijarderi izbjegavaju enormne iznose poreza

Dodajte komentar

Koji su najčešći načini na koje ultrabogati izbjegavaju poreze? U SAD je riječ o dobro razrađenim strategijama koje su uglavnom nedostupne većini poreskih obveznika.

Evo kratkog pregleda na koji način to najčešće čine oni koji pripadaju 0,001 odsto populacije to čini— i na tako generišu poreske uštede u ogromnim razmjerama.

  1. Efekat ultra bogatstva

Milijarderi poput Elona Muska, Warrena Buffetta i Jeffa Bezosa uspjeli su za sebe da obezbjede neke od najvećih iznosa bogatstva u istoriji, istovremeno plaćajući izuzetno mali porez u odnosu na čime raspolažu. Djelimično su to učinili izbjegavanjem prodaje svojih dionica. Naime, američki sistem oporezuje prihod. Prodaja dionica stvara prihod, tako da izbjegavaju prihod ona kako ga sistem defiše. U međuvremenu, mogu da iskoristite svoje bogatstvo tako što će se zadužiti. A zaduživanje se ne oporezuje. (Buffett je rekao da je poštovao zakon i više bi volio da njegovo bogatstvo ode u dobrotvorne svrhe; ostali nisu komentarisali – osim “?” od Muska.)

  1. Lični penzioni fond (IRA) od 5 milijardi dolara

Drugi milijarderi su koristili manje konvencionalne načine da izbjegnu prihode. Tehnološki mogul Peter Thiel prikupio je pet milijardi dolara Roth IRA – vrstu računa koji štiti prihod od oporezivanja, a namijenjen je da pomogne štedišama niže i srednje klase da se svojom štednjom pripreme za penziju. Još 1999. godine Thiel je na račun stavio dionice male vrijednosti kompanije koja će postati PayPal, ali su poreski advokati još tada govorili da na taj način rizikuje kršenje pravila IRS-a. (Nije jasno da li je vlada ikada osporila taj potez.) Tako je sebi obezbijedio da ubira milijarde neoporezovane dobiti.

  1. Trik od milijardu dolara: Pretvaranje trgovine s visokim porezom u prihod sa niskim porezom

Čak i kada tehnološki milijarderi prikažu prihod u svojoj poreskoj prijavi, oni imaju tendenciju da plaćaju relativno niske stope poreza na dohodak. Sve je to zbog vrste prihoda koji imaju. Naime, dobici od dugoročnih ulaganja – kao što je prodaja dionica – oporezuju se po nižoj stopi. Ali šta da radite ako zarađujete više od milijardu dolara svake godine, i to uglavnom od kratkoročnog trgovanja? Da li prihvatate da ćete platiti višu stopu na sav taj prihod? Jeff Yass, šef jedne od najprofitabilnijih firmi na Wall Streetu, nije prihvatio ovakvu sudbinu. Umjesto toga, njegova firma Susquehanna International Group, pronašla je „kreativne načine“ da transformiše sporednu vrstu prihoda u primarnu, generišući poreske uštede koje su premašile milijardu dolara za samo šest godina. (Kompanija Susquehanna je odbila da komentariše, ali je u sudskom postupku koji je bio vođen zbog sličnih optužbi, tvrdila da je sve u skladu sa zakonom.)

  1. Magija vlasništva u sportu: Zaradite dok (legalno) prijavite gubitke

Poreski zakon nudi vlasnicima preduzeća niz metoda za brisanje prihoda putem odbitaka, kao što je to slučaj prilikom kupovine sportskog tima, što je bivši izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer učinio sa Los Angeles Clippersima. Nije važno da li je tim zaista profitabilan i da li njegova vrijednost raste. Još uvijek može biti otpis poreskih obaveza. (U nekim slučajevima vlasnici mogu čak dva uta da odbiju ugovor određenog igrača. Dozvoljeno im je da uzimaju beneficije poput onih za osnovnu opremu u fabrici koja vremenom gubi na vrijednosti – čak i kada timovi gotovo neizbježno dobijaju na vrijednosti.) To je jedan od razloga zašto vlasnici imaju tendenciju da plaćaju daleko niže poreske stope od sportista koje zapošljavaju pa čak i ljudi koji poslužuju pivo na stadionu tog tima. Tako je jedan radnik Clippers arene koji je zarađivao 45.000 dolara godišnje plaćao višu poresku stopu od milijardera Ballmera. (Ballmer je rekao da uredno plaća sve poreze.)

  1. Gradite, bušite i uštedite: Poslovanje s nekretninama i naftom kao „poreski raj“

U određenim industrijama, kao što su nekretnine ili nafta i gas, poreske olakšice su toliko velike, da milijarderi mogu slobodno da posluju bez prihode i istovremeno postanu bogatiji. Tako je građevinac Stephen Ross (koji je takođe vlasnik Miami Dolphinsa) prošao 10 godina bez plaćanja poreza na prihod. Ros je rekao da je poštovao zakon. Još jedan mogul, ovog puta u poslovanju s naftom, uspio je da sebi obezbijedi praktično beskonačan niz otpisa poreza kao posljedica jednog od najvećih incidenata izlijevanja nafte u istoriji. (Predstavnici mogula nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.)

  1. Čak se i hobiji milijardera mogu isplatiti

Odbici za hobije i sporedne projekte, koje ultrabogati mogu da predstave kao biznise, još su jedna zabavna opcija. Za neke milijardere to su konji za trku: šest vlasnika rasnih rasa na najvećoj konjičkoj trci u Kentakiju 2021. godine zajedno je otpisalo 600 miliona dolara poreza ovaj svoj hobi. Za druge, poput osnivača Beanie Babiesa Tya Warnera, to su luksuzni hoteli. Milijarder se potrošio na nekoliko značajnih lokacija Four Seasons-a, a zatim 12 godina nije platio porez na prihod. (Predstavnici Warnera nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.)

  1. Mislite da su vaši porezi previsoki? Promijenite poreske zakone

Ponekad se isplati boriti za novu poresku olakšicu. Za milijardere koji su dali milione republikanskim političarima, isplata je došla u obliku „velikog, lijepog smanjenja poreza“ za privremena preduzeća koje je donio Donald Trump. Promjena je donijela poresku uštedu od milijardu dolara za 82 ultrabogata domaćinstva u samo jednoj godini. Neki vlasnici preduzeća takođe su povećali svoju ušteđevinu ovim trikom: smanjili su svoje plate i umjesto toga dodatni novac označili kao vanredni ili privremeni prihod.

  1. Zašto tehnološki milijarderi plaćaju manje od menadžera hedž fondova

Sa toliko opcija za smanjenje poreza, najbogatiji Amerikanci često uživaju u niskim stopama poreza na dohodak. Kada se uporede prihodi i porezi 400 najvećih po zaradi – onih koji u prosjeku zarađuju više od 110 miliona dolara godišnje – plaćali su relativno niske stope. Neki od njih (tehnološki milijarderi, nasljednici, rukovodioci privatnog kapitala) su se isticali čak i unutar ove elitne populacije, jer su bili u mogućnosti da se oslone na pomenute tehnike smanjenja poreza. No, isto su činili i bogati političari, poput guvernera Kolorada i Zapadne Virdžinije.

  1. Brate, možeš li mi dati jednu subvenciju?

Ipak, posebno su se istakli milijarderi koji su prijavili tako niske prihode da su se kvalifikovali za državnu pomoć. Najmanje 18 milijardera primilo je subvencije u 2020, jer su ih njihove poreske prijave stavljale ispod granice prihoda (150.000 dolara za bračni par).

  1. Bogati daju milijarde nasljednicima dok izbjegavaju poreze

Rupe u zakonima o porezu na nekretnine još su značajnije. Postoje dobro izlizani načini da se osigura da ujak Sem ne dobije svoj dio bogatstva prenošenjem na nasljednike, a najčešće putem trasta. Koliko je to uobičajeno, niko ne može reći, ali najmanje polovina od 100 najbogatijih pojedinaca u SAD koristila je trastove za izbjegavanje poreza na imovinu. Primjeri za to su tri poslovne dinastije za koje se pokazalo kako su stotinu godina, preko mlađih generacija, koristili trastove da bi izbjegli poreze. Tako je bogatstvo moglo proći od prvog tajkuna u porodici početkom 20. vijeka do, na primjer, pra-pra-pra-unuka koji je nedavno imao na računu 210 miliona dolara prije svog 19. rođendana.

ProPublica/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *