Dolazak Lidla neizvjestan, prostorni planovi koče investiciju

Dodajte komentar

Dugo očekivani dolazak njemačke kompanije Lidl još je neizvjestan saopšteno je iz Agencije za investicije. Njemački ambasador Peter Felten zato poziva na pojednostavljenje procedura i bolju efikasnost adminitracije.

Crna Gora je prošle godine zabilježila rekord kada je riječ o stranim investicijama. Rusi i dalje prednjače, ali bilježimo i porast njemačkih investicija, najviše u nekretnine. No procedure i administracija i dalje predstavljaju ograničavajući faktor.

Iako je dolazak njemačke kompanije Lidl u Crnu Goru najavljivan za ovu godinu, i dalje je neizvjesno kada bi crnogorski građani mogli da trguju u njihovim marketima.

“Nažalost, Lidl u Crnoj Gori se suočava sa problemima koji su karakteristični i za domaće investitore, ne samo za strane. To su prostorni planovi i poteškoće u pronalaženju zemljišta adekvatnih za njihovu namjenu su usporile projekat. Ne bih licitirao datumima, dosta je kompleksna investicija”, kazao je Mladen Grgić, direktor Agencije za investicije.

Zato ambasador Savezne Republike Njemačke Peter Felten kazao je kako propisi u Crnoj Gori moraju biti takvi da pogoduju, a ne da koče investicije.

“To znači prije svega jasne zakonske regulative koje pružaju pravnu sigurnost, poresko pravo, zakon o prostornom planiranju. Takođe, administrativno djelovanje mora biti efikasno, brzo i bez korupcije. Moramo imati kontakt osobe kao držane predstavnike koji će biti tu da pomognu”, poručio je ambasador Felten.

Upravo su procedure razlog kašnjena još jedna važne investicije iz te zemlje – vjetroelektrane na Brajićima. No interesovanje tamošnjih investitora i dalje ne jenjava, pa su samo prošle godine u našoj državi uložili 95 miliona eura.

”Uspješnu saradnju naše dvije zemlje posebno imaju u oblasti energetike, logistike i saobraćaja. U narednom periodu trebamo raditi na investiranju u turizam i proivodne sektore”, kazala je predsjednica PKCG Nina Drakić.

A njemačke investicije samo su dio od ukupno milijardu eura koliko je do početka decembra prošle godine ušlo u našu državu, što je rekord od 2009. Najviše novca ulagano je u nekretnine. Njemci su u tome prednjačili prošle godine, iako su Rusi i dalje na prvom mjestu u ukupnim investicijama u Crnoj Gori.

(RTCG)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *