Vlada predložila veće poreze za trgovinu nekretninama od naredne godine

Dodajte komentar

Trgovina nekretninama od 1. januara 2024. godine biće oporezovana po progresivnoj stopi, predložila je juče Vlada u tehničkom mandatu.

Članovi Vlade su na jučerašnjoj telefonskoj sjednici usvojili nove predloge izmjene Zakona o porezu na promet nekretninama, koji bi trebalo da stupe na snagu naredne godine.

Kako se precizira novinama koje će izvjesno biti odobrene, aktuelni iznos poreza od tri odsto u buduće će se odnositi samo na trogovanje nekretninama čija je vrijednost manja od 150.000 eura. Za sve one čija je vrijednost 150.000,01 euro, porez će biti zbir 4.500 eura i pet odsto na iznos preko ustanovljene granice vrijednosti.

“Poreski obveznik koji je do dana stupanja na snagu ovog zakona podnio nadležnom poreskom organu poresku prijavu, radi obračuna poreza na promet nepokretnosti, porez će se obračunati prema stopi koja je utvrđana Zakonom o porezu na promet nepokretnosti”, dodaje se u predlogu izmijenjenih članova.

Podsjećamo, ranije je odlučeno da će od 1. januara 2024. godine prihodi od poreza na promet nepokretnosti biti podjeljeni, tako da 80 odsto pripada lokalnoj samoupravi, a preostalih 20 odsto Egalizacionom fondu.

Takođe, u slučaju da je nekretnina prodata po cijeni koju loklana služba za poreze smatra manjom od tržišne, promet nekretnine će biti oporezovan po cijenu koju odrede službe.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *