Rentijeri na udaru poreznika i policije

Dodajte komentar

Udio crnog tržišta kod rentiranja nekretnina je veliki, ali licitirati sa tačnim ciframa bi bilo nezahvalno, rekli su Pobjedi iz Ministarstva finansija. Najavili su bolju kontrolu transakcija putem banaka sa globalnim platformama koje sve više turista dovode u Crnu Goru, kao i unapređenje sistema prijave turista kroz razvijanje platforme poput hrvatske eVisitor.

-Unapređenje sistema naplate poreza od rentiranja mora biti sveobuhvatna strategija koja se oslanja na tri stuba. Prvi je bolja kontrola transakcija putem banaka sa globalnim platformama koje sve više turista dovode u Crnu Goru. Na ovaj način će se dobiti bolji pregled kako broja lica koja se bave izdavanjem nepokretnosti, tako i stvarnih iznosa plaćanja, pošto značajan broj prijavljenih izdavaoca ne prikazuju pravi iznos prihoda kazali su iz Ministarstva finansija.

Drugi stub je unapređenje sistema prijave turista i plaćanja boravišne takse, a treći je unapređenje poreskih i kontrola koje vrše policijski organi. Ističu da treba praviti razliku između registrovanih hotelijera i privatnih izdavaoca smještaja. Kod hotelijera nema većih problema, jer u najvećem dijelu funkcionišu u skladu sa zakonom.

-U slučaju privatnih izdavaoca situacija je suprotna. Udio crnog tržišta je veliki, ali licitirati sa tačnim ciframa bi bilo nezahvalno. Da bi se stekla slika o razmjerama crnog tržišta, odnosno iznosu prihoda koje gube državni i lokalni budžeti, dovoljno je navesti da je lani na globalnoj platformi Booking.com samo u opštini Kotor bilo oglašeno 1.184 objekta, a nadležnim institucijama prijavljeno svega 461. Još nepovoljnija situacija je u Podgorici, gdje je u Centralnom turističkom registru prijavljeno 108, a na Booking se reklamira 459 precizirali su iz Ministarstva finansija.

Naglasili su da su zloupotrebe u ovoj oblasti godinama tolerisane i kada je riječ o izbjegavanju plaćanja PDV-a u slučaju njegovog povraćaja prilikom investicija u rentiranje nekretnina koje je u velikom broju slučajeva bilo fiktivno. Navode da se radi o situacijama kad fizičko lice, koje prilikom prve kupovine stana treba da plati PDV, to izbjegne tako što stan kupi nj egova firma.

-Ta firma kao svoju djelatnost prijavljuje rentiranje, stiče status PDV obveznika i na osnovu toga stiče pravo na povraćaj PDV-a koji je platio prilikom kupovine stanova. Te stanove potom, umjesto da rentiraju, uglavnom koriste za lične potrebe pojasnili su iz Ministarstva finansija i podsjećaju da je, na njihov prijedlog, Skupština prilikom glasanja o budžetu usvojila i izmjene Zakona o PDV-u kojim se te zloupotrebe onemogućavaju.

-Preciznije, firme koje se bave rentiranjem više neće moći da ostvare povraćaj PDV-a prilikom prve kupovine stanova rekli su iz Ministarstva.

Dugoročno iznajmljivanje nije dobro regulisano

Direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja Branka Džoganović saopštila je Pobjedi da ovo udruženje od samog početka rada ukazuje i inicira da je neophodno imati bolju statistiku, realne podatke, sistematizovanu bazu nekretnina, odnosno izdavaoca smještaja i da je digitalizacija poslovanja osnova dobrih rezultata i za izdavaoce i za državu.

-Kako imamo blisku saradnju sa kolegama iz Hrvatske i sami smo ukazivali na prednosti platforme eVisitor, tako da smo zadovoljni ovim najavama kazala je Džoganović.

Navela je da su loša ekonomska situacija, kratke turističke sezone i veliki broj nekretnina, te potrebe stranaca iz ratom zahvaćenih područja uslovili ekspanziju u dijelu dugoročnog iznajmljivanja.

-Taj dio poslovanja nije do kraja uređen zakonom. Preciznijim propisima i boljom kontrolom sigurno će se postizati bolji rezultati smatra Džoganović.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *