EPCG: Sljedeće sedmice uplaćujemo još pet miliona za Željezaru

Dodajte komentar

Nakon što je Elektroprivreda Crne Gore kupila nikšićku Željezaru od turskog Toščelika i platila prvu tranšu od 15 miliona eura, ostatak od pet miliona biće uplaćen sljedeće sedmice. To je Anteni M saopšteno iz EPCG.

<!–more–>

“Preostala rata će biti uplaćena sljedeće sedmice”, saopšteno nam je iz elektroenergetske kompanije.

Osam dana nakon toga, kako su ranije objasnili iz EPCG, kompanija ima pravo da pristupi imovini Željezare.

Uplata druge rate je uslov da se imovina upiše u katastarsku evidenciju na ime EPCG.

Antena M pisala je ranije kako Vlada Crne Gore nikad nije zvanično donijela odluku o kupovini imovine Željezare u Nikšiću, niti su predstavnici Vlade u Skupštini akcionara Elektroprivrede, prema našim nezvaničnim saznanjima, za to glasali.

Na naš upit s tim u vezi Kabinet premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i Ministarstvo kapitalnih investicija nijesu odgovorili.

EPCG smo pitali da li je Vlada u međuvremenu donijela zvaničnu odluku o kupovini Željezare i da li je o tome obaviješten Nikola Rovčanin, kao izvršni direktor državne kompanije.

“Odluku o kupovini imovine Željezare nije donijela Vlada, nego Odbor direktora EPCG, jer mu to pravo pripada shodno Statutu Društva, gdje se, u članu 78, stav 1, tačka 22, navodi sljedeće: „Odbor direktora donosi odluke o raspolaganju imovinom do 1/10 vrijednosti osnovnog kapitala Društva (kupovina, prodaja, zakup, zamjena, sticanje ili na drugi način raspolaganje)“. Budući da je vrijednost kupoprodajnog ugovora oko 20 miliona eura, a da vrijednost osnovnog kapitala Društva prelazi 700 miliona eura, jasno je da Odbor direktora raspolaže pravom na donošenje ovakve odluke”, navodi se u odgovoru.

Pitali smo koliko će novoosnovana kompanija EPCG – Željezara zaposliti bivših radnika Željezare? I koliko radnika uopšte?

“Angažovanje radne snage u novoosnovanoj kompaniji je pitanje za Odbor direktora i izvršnog direktora te kompanije, imajući u vidu da upisom u CRPS stiču svojstvo pravnog lica u okviru registrovane djelatnosti, pa su pitanja radnog odnosa u isključivoj nadležnosti te firme koja ima svoj poslovni plan, plan prihoda i rashoda, te razvojne planove, shodno Statutu, zakonu o privrednim društvima i zakonu o radu”, navode iz EPCG.

Predstavnik bivših radnika nikšićke Željezare Ivan Vujović potvrdio je nedavno Pobjedi da je sa Elektroprivredom dogovoreno da će najkasnije 23. februara u novu EPCG – Željezaru ući 197 radnika.

Svi će, kako je objasnio Vujović, za početak biti angažovani na osnovu ugovora o djelu, imajući u vidu da je prvo neophodno obezbijediti i očistiti fabrike, pogone i kancelarije, te popisati pokretnu i nepokretnu imovinu. Taj posao će, kako procjenjuje, trajati najmanje mjesec, a očekuje da bi 1. marta trebalo da bude i raspisan konkurs na osnovu sistematizacije čija je priprema u toku.

<strong>Antena M</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *