EK objavila prvu verziju instrumenata za uvođenje evropskog novčanika za digitalni identitet

Dodajte komentar

Evropska komisija objavila je prvu verziju zajedničkog paketa instrumenata EU-a za uvođenje evropskog novčanika za digitalni identitet (EUDI).

Taj paket koji su države članice razvile u bliskoj saradnji s EK, biće osnova za izradu prototipa novčanika koji će se upotrebljavati za testiranje u različitim scenarijima, navodi se u saopštenju za medije.

Paketom instrumenata dopuniće se zakonodavni prijedlog o pouzdanom i sigurnom digitalnom identitetu. Paket je prvi ključni korak kojim će se omogućiti stvaranje pouzdanog okvira za digitalnu identifikaciju i autentifikaciju na osnovu zajedničkih standarda širom EU-a. Njegov cilj je da osigura visoki nivo povjerenja u digitalne transakcije u Evropi. Države članice nastaviće da sarađuju sa EK na kontinuiranom ažuriranju paketa instrumenata.

Zahtjevi i specifikacije utvrđeni u paketu instrumenata nisu obvezni za države članice dok zakonodavci ne donesu prijedlog o evropskom novčaniku za digitalni identitet.

Komisija istovremeno podržava i pilot-projekte u okviru digitalnog programa ukupnim iznosom od 50 miliona eura kojim bi se riješili prioritetni slučajeva uporabe novčanika, uključujući vozačku dozvolu, e-zdravstvo, plaćanja i obrazovanje odnosno stručne kvalifikacije. Ti projekti započeće u prvoj polovini 2023.

Evropski novčanik za digitalni identitet biće, kako navode, siguran i praktičan način na koji će evropski građani i preduzeća moći da se identifikuju za pristup digitalnim uslugama pomoću mobilnog telefona.

Takođe, moći će da čuvaju i upotrebljavati podatke za sve vrste usluga, kao što su prijava na aerodromu, najam automobila, otvaranje bankovnog računa ili prijava na vlastiti račun na velikim internet platformama. Osim toga, EUDI će građanima omogućiti da čuvaju sertifikate kao što su vozačka dozvola, strukovne dozvole, e-zdravstvo ili svjedočanstva.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *