Žugić: Crnoj Gori neophodna kombinacija mjera monetarne i fiskalne politike

Dodajte komentar

Neophodna je koordinisana akcije vlada i centralnih banaka kako bi bila obuzdana visoka inflacija, uz istovremeno očuvanje finansijske stabilnosti, stav je izrečen tokom godišnje konferencije Belgijsko-holandske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na visokom nivou, koja se održava u Amsterdamu, na kome učestvuje i guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić.

Ovogodišnja tema konferencije “Makroekonomski izazovi u svijetu sa geopolitičkim tenzijama, visokom inflacijom i sve većim nejednakostima” okupila je visoke zvaničnike SB i MMF, guvernere banaka zemalja članica Konstituence, kao i brojne eksperte iz različitih sektora. Među govornicima su bili generalna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva i bivši sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

“U cilju stabilizacije cijena, neophodna je kombinacija mjera monetarne i fiskalne politike. A Crna Gora, čije su fiskalne mogućnosti ograničene, mora oprezno voditi monetarnu politiku, baziranu na primjeni makroprudencionih mjera kojima se može uticati na dinamiku kreditne aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a time indirektno i na tražnju, odnosno cijene“, istakao je guverner Žugić u razgovoru sa direktoricom MMF-a Georgijevom.

U okviru skupa održano je više panela, na kojima je diskutovano o geopolitičkim tenzijama, visokoj inflaciji, energetskoj krizi i drugim izazovima koji karakterišu aktuelnu makroekonomsku situaciju.

Razgovarano je i o temama koje će biti dio dnevnog reda godišnjeg sastanka Konstituence u maju ove godine čiji će domaćin biti Crna Gora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *