“Litijumske baterije su nova nafta”, kaže Elon Musk – Ovo su dvije dionice na koje treba obratiti pažnju

Dodajte komentar

Dok su nafta i njeni  derivati ​​još uvijek glavni oslonac energetske ekonomije, njihove cijene rastu – u stvari, visoke cijene benzina i dizela glavni su pokretači trenutnih visokih stopa inflacije, a dijelom su odgovorni i za snažan pritisak na promovisanje električna vozila (EV).

Ali prelazak na EV ne ukida naše oslanjanje na energiju. Samo će nas naterati da promijenimo pitanje: oslanjanje na naftu ili oslanjanje na litijumske baterije. U ovom slučaju, prema direktoru kompa nije Tesla Elou Musku , “litijumske baterije su nova nafta.”

Čini se da se analitičar Canaccorda George Gianarikas slaže s Muskom, dodajući: “Vidimo više paralela između revolucije u komunikacijama kasnih 1990-ih do 2000-ih i današnje revolucije energetskih sistema. Kako su baterije nova sirovina, primjećujemo da se radi o pionirskim koracima, pronalascima i istraživanjim čiji se napori visoko nagrađuju, ali ne bez rizika.”

Gianarikas nam ne ostavlja makro pogled na industriju. Analitičar nastavlja sa detaljnim pregledom do mikro nivoa i izdvaja dvije dionice koje vidi kao potencijalne dobitnike u ovom domenu.

Zapravo, Gianarikas nije jedini koji hvali ove dionice. Prema platformi TipRanks , svaka se može pohvaliti rejtingom „Snažna kupovina“ šire zajednice analitičara i nudi značajan potencijal rasta, od 100% ili više.

Enovix Corporation (ENVX)

Prva dionica koju ćemo pogledati je Enovix Corporation, proizvođač fokusiran na stvaranje nove generacije tehnologije baterija. Zbog visokih zahtjeva za snagom električnih vozila i zahtjeva koje će vozila postavljati u pogledu snage i kapaciteta punjenja, kompanija gradi nove tehnologije kako bi odgovorila na izazove. Enovix radi s kombinacijom silikonskih anoda, 3D arhitekture i ograničenja protiv nekontrolisanog povećanja kako bi razvio bateriju s većom gustinom energije za aparate od pametnih telefona i drugih mobilnih računarskih uređaja do električnih vozila.

Enovix je vrlo špekulativna dionica, jer kompanija još nije dostigla fazu masovne proizvodnje. U posljednjem izvještajnom tromjesečju, 3Q22, kompanija jeste proizvodila baterije – ali to su bili uzorci koji nisu generisali prihod.

Špekulativna priroda dionica i njena udaljenost od stvarnog generisanja prihoda nisu odvratili Canaccord-ove Gianarikas da preporuči dionicu.

Gianarikas ocjenjuje dionicu kao kupovinu sa ciljnom cijenom od 20 dolara što implicira snažan jednogodišnji potencijal rasta od 133%. (Da pogledate Gianarikasove podatke, kliknite ovdje )

Ovaj proizvođač baterija male veličine pokupio je pozitivne recenzije analitičara dajući dionicama jednoglasnu ocjenu analitičara Strong Buy. Ciljana prosječna cijena od 20,64 USD je u skladu sa Canaccordovim gledištem i sugeriše rast od 141% u narednih 12 mjeseci. (Pogledajte prognozu dionica ENVX )

Dragonfly Energy Holdings DFLI )

Sljedeća kompanija je fokusirana na rješavanje problema intermitentnosti u obnovljivim izvorima energije. Glavni izvori obnovljive energije, vjetar i solarna energija, pate od očiglednog problema: vjetar može prestati da duva, a sunce može zaći ili biti zaklonjeno. Nije tajna da je za obnovljivu energiju vjetra i sunca potreban sistem za skladištenje energije. Dragonfly Energy Holdings radi na ovom pitanju.

Kompanija se bavi problemom sa kojim se suočavaju baterije – poboljšanju tehnologija za pametnije i efikasnije skladištenje energije.

Kompanija trenutno radi na povećanju proizvodnje i redovnoj prodaji, Dragonfly takođerpriprema liniju proizvoda. Kompanija ima 10 modela baterija spremnih za proizvodnju, zajedno sa naprednim regulatorom alternatora. Linija baterija koristi litijum-jonski dizajn dubokog ciklusa i sadrži baterije pogodne za 12-voltne, 24-voltne i 48-voltne sisteme, gdje mogu zamijeniti tradicionalne – i visoko toksične – olovno-kiselinske baterije.

Dragonfly, kao i Enovix, je takođe špekulativna dionica.  Međutim, Gianarikas ocjenjuje Dragonfly kao dinicu sa prefiksom – kupiti. a njegova ciljana cijena od 15 dolara implicira snažan rast od 116% u narednih 12 mjeseci.

Podržavajući svoj bikovski stav, Gianarikas piše: „Dragonfly je svojom vrhunskom ponudom stvorio snažnu nišu koja vodi tradicionalna tržišta olovne kiseline u doba lijona. Očekujemo da će kompanija nastaviti da dobija na snazi ​​u RV-ovima i da se probije na dodatna tržišta – uključujući i pomorska – kako bi dopunila rast.”

Sve u svemu, iako postoje samo 3 nedavne analize analitičara za ovu novu kompaniju za baterije, sve su pozitivne i dionice se mogu pohvaliti jednoglasnom ocjenom analitičara – Strong Buy. Dionice Dragonfly se prodaju za 6,93 dolara, a ciljana prosječna cijena od 14 dolara ukazuje na prostor za rast od 102% u narednoj godini. (Pogledajte prognozu zaliha Dragonfly )

(Stavovi iznijeti u članku ne predstavljaju savjet za investiranje portala Bankar. Članak služi samo u informativne svrhe)

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *