Kada potreba za bijegom od stresne svakodnevice postane novi izvor odične zarade

Dodajte komentar
Iako su mnogi skloni da trendove s TikToka proglase trivijalnim, oni doista otkrivaju koje su potrebe potrošača i služe kao vrijedan izvor informacija svim brendovima, a ne samo igračima u svijetu industrije wellnessa. Stoga se ne smije zanemariti 4,6 miliona pregleda drevnih tehnika i drugih pretraga biljaka i starih načina postizanja životne ravnoteže i zdravlja.
Koliko god se starijim generacijama dizala kosa na glavi, TikTok je postao mnogo više od platforme za zabavu i “gluvarenje” i pretvorio se u sasvim legitimnu adresu za otkrivanje najnovijih trendova i nadogradnju biznisa. Tako se, na primjer, magazin Traveller poznate medijske kuće Conde Nast zaputio upravo na tu platformu kako bi otkrio koji su recentni wellness trendovi koji će obilježiti industriju u idućih dvanaest mjeseci.

Najveći generator promjena u sektoru wellnessa je pandemija korona virusa, zbog koje je svijet odlučio da promijeni prioritete pa se, više nego ikad, brine o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Odgovor na pitanje kako tačno izgleda ta briga, te kojim se alatima i tehnikama korisnici služe najlakše je potražiti na spomenutoj brzorastućoj platformi na kojoj se objavljuju trikovi i rutine za bolji, ispunjeniji i zdraviji život. Tako je TikTok postao centar columbusinga ili otkrivanja nečeg što je postojalo već vjekovima. U ovom slučaju, korisnici otkrivaju drevne wellness tehnike i tako odaju počast znanju i mudrosti predaka.

Priključila se i nauka

Tema ancient ili drevni wellness ima više od 4,6 miliona pregleda na ovoj platformi, a u nju su uključene sve drevne tehnike koje možete zamisliti. Tako korisnici otkrivaju gua sha ili kamen koji se u drevnoj Kini upotrebljavao za masažu lica, ili pak ljekovite eliksire koji su se mućkali u paganskim kulturama.

U Travelleru navode da je taj trend podstaknut potrebom za bijegom iz brzog, stresnog okruženja kojim upravljaju algoritmi, u svijet koji je bio sporiji, više mindful. Drevna mudrost pomaže im da pronađu mir i balans u haosu, i povežu se putem te kolektivne potrebe za mirom.

Zanimljivo je da zapadnjačka nauka prati te trendove i daje drevnim tehnikama legitimnost. Primjer je kurkuma, biljku koju stoljetna indijska ajurveda ističe kao jednu od najljekovitijih, a čiju učinkovitost i protivupalna svojstva potkrepljuju nova naučna istraživanja.

Takođe, u posljednje vrijeme korisnicima TikToka usta su puna ašvagande (hind. ashwagandha) ili indijskoga ginsenga (premda te biljke nisu srodne), koja štiti imuni sistem i izvrsna je u borbi protiv stresa. Iako nauka potvrđuje njihova blagotvorna svojstva, ajurvedske biljke poput kurkume i ašvagande, ali i još niz drevnih biljnih “bisera”, postaju popularne upravo zahvaljujući TikToku.

Ako želite biti dio trenda drevnog wellnessa, poručuju iz Travellera, nije važno samo prodavati proizvod koji je in već zadovoljiti još neke kriterijume korisnika, posebno mlađih generacija. Oni, naime, žele da su njihove biljke proizvedene na etičan i održiv način. A ako ste, recimo, promoter drevnih tehnika, žele da ste edukovani, autentični i da toj temi ne pristupate na način koji se može okarakterisati kao “kulturna aproprijacija”, odnosno prisvajanje elemenata kulture koja nije vaša.

Čudnovate gljive

Kao sljedeći wellness trend ekipa iz Travellera navodi gljive. Iako to pripada kategoriji drevnog wellnessa, zbog svoje snage i poslovnog potencijala izdvojili su ga kao poseban i naveli da su gljive, u trendovskom smislu, novi CBD (kanabidil, sastojak kanabisa).

Naime, iako se ljekovite gljive poput reishija spominju u drevnim spisima kineske dinastije Han, potrošači, ali i nauka, tek sad otkrivaju njihova ljekovita svojstva. Korisnici TikToka tako na sva zvona hvale chagu bogatu antioksidansima (92,8 miliona pregleda) ili pak spomenuti reishi, koji podiže energiju i čuva imuni sistem (954,6 miliona pregleda).

Moderni wellness brendovi “zajahali” su taj trend pa nude pakovanja gljiva za mikrodoziranje (u zemljama gdje je psilocibin legalan) ili gljive u prahu koje se lako mogu dodati u smoothieje, ili popularni čaj matcha. Čak je i Meghan Markle odlučila da investira u gljive, odnosno kafu s gljivama brenda Clevr.

Gljive postaju i nezaobilazan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima poput REN-a, Drunk Elephanta, Paula‘s Choisea ili Originsa. Iako je zapadnjačka nauka tek nedavno počela intenzivnije baviti učinkovitošću gljiva, tiktokerima, očigledno ne treba naučna potvrda i već sad se kunu u njihovu učinkovitost.

Globalno tržište će, prema procjenama, do 2030. narasti na 115,8 milijardi dolara, a 2021. je bilo vrijedno tek 50,3 milijarde dolara. Upravo zbog velikog potencijala, gljive su jedna od najsnažnijih kategorija rasta u kozmetičkoj i wellness industriji.

“Online” detoks

Osim što će korisnici, ako je suditi prema TikToku, usvajati drevne rutine i jesti gljive, veliki su izgledi da će rjeđe biti bez interneta. Sve većem broju korisnika koji pate od izgaranja, savjetuje se detoks od mobitela i društvenih mreža, a – ironično – TikTok-zajednica podržava ih hashtagom #digitaldetox, koji ima 50 miliona pregleda.

Biznisi nastoje da prate potrebu korisnika da makar dio slobodnog vremena provode offline pa im nude aplikacije koje im pomažu u njihovom digitalnom detoksu. Ako ne znaju šta će sa sobom bez platformi, tiktokeri savjetuju – pisanje dnevnika. Budući da mnogo početnika ne zna kako ispuniti prazne stranice, korisnici ih uče kako to učiniti, na što se fokusirati, kako izgleda dnevnik snova, kako dnevnik zahvalnosti ili pak kako se on dekoše.

Ta praksa ima nevjerovatne 4,3 milijarde pregleda, a u posljednje vrijeme privlači i sve više muškaraca kojima je koncept pisanja dnevnika posebno omražen. Tako je brend MindJournal dizajniran ponajprije za muškarce i sadrži naučno potkrijepljene vježbe, dok brend The Positive Planner nudi dnevnike u kojima korisnici mogu da zapisuju svoje pozitivne misli ili wellness navike.

Lider

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *